• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: Κρίσιμη η αμερικανική βοήθεια σε Ουκρανία και Ισραήλ – Αίτημα στο Κογκρέσο για τεράστιο πακέτο βοήθειας

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Διάγγελμα προς τους Αμερικανούς απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εξηγώντας τους λόγους που θα ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κογκρέσο ένα νέο τεράστιο ποσό – το οποίο σύμφωνα με το Reuters υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 100 δισ. δολάρια – για την στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας και του Ισραήλ, καθώς και για ανθρωπιστική βοήθεια, την εσωτερική ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια στην περιοχή της Ταϊβάν.

    Όπως ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι κρίσιμη για τους δύο μεγάλους συμμάχους της χώρας, την Ουκρανία και το Ισραήλ, που βυθίζονται στον πόλεμο.

    Ο Μπάιντεν προσπάθησε να συνδέσει τους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας που επιτέθηκαν στο Ισραήλ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δυνάμεις του οποίου εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

    «Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται αυτό το κοινό: Και οι δύο θέλουν να εκμηδενίσουν μια γειτονική δημοκρατία», είπε.

    «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρωπιά των αθώων Παλαιστινίων που θέλουν μόνο να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν ευκαιρίες», ανέφερε.

    Ο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του ότι ορισμένοι Αμερικανοί ρωτούν: «Γιατί έχει σημασία για την Αμερική» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους πολέμους;

    «Ξέρω ότι αυτές οι συγκρούσεις μπορεί να φαίνονται μακρινές», είπε. Ωστόσο, είπε ότι οι αντίπαλοι της Αμερικής παρακολουθούν πώς θα εξελιχθούν και οι δύο συγκρούσεις και θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε άλλα μέρη του κόσμου, ανάλογα με το αποτέλεσμα.

    «Η αμερικανική ηγεσία είναι αυτό που κρατά τον κόσμο ενωμένο. Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς στην Αμερική. Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν ένα έθνος-εταίρο με το οποίο θέλετε να συνεργαστείτε. Για να θέσουμε όλα αυτά σε κίνδυνο – φεύγουμε από την Ουκρανία, γυρνάμε την πλάτη μας στο Ισραήλ – απλά δεν αξίζει τον κόπο. Γι’ αυτό αύριο θα στείλω στο Κογκρέσο ένα επείγον αίτημα για τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των αναγκών εθνικής ασφάλειας της Αμερικής – ανάγκες υποστήριξης των σημαντικών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Ουκρανίας», ανέφερε.

    «Είναι μια έξυπνη επένδυση που θα αποφέρει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια για γενιές», σημείωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας από το Οβάλ Γραφείο. «Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από τον κίνδυνο. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ειρηνικό, πιο ευημερούντα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.», πρόσθεσε.

    Απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, όπου  οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων προσπαθούν να διευθετήσουν ποιος θα είναι επικεφαλής του σώματος μετά την εκδίωξη του Κέβιν ΜακΚάρθι από αυτή τη θέση, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν μπορείτε να αφήσετε τις μικροπρεπείς, κομματικές, θυμωμένες πολιτικές να παρεμποδίσουν τις ευθύνες μας ως μεγάλο έθνος».

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως ο Ισραήλ θα πρέπει να κινηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων Παλαιστινίων. Εξήγησε επίσης πως οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, ενώ τόνισε πως θα κάνουν ότι πρέπει ώστε αυτή να μην πέσει στα χέρια της Χαμάς.

    Τόνισε τέλος πως τα όπλα τα οποία έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στη Γάζα προέρχονται από τα αποθέματα των ΗΠΑ, ενώ τα χρήματα που εγκρίνονται χρησιμοποιούνται για την αναπλήρωση αυτών των αποθεμάτων με νέα όπλα.

    Διαβάστε επίσης

    Αμερικανικό αντιτορπιλικό αναχαίτισε πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη

    ΥΠΕΞ Ιορδανίας: Ενδεχομένως τα χειρότερα στον πόλεμο της Γάζας να μην έχουν έρθει ακόμα

    Κατάρρευση κτιρίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γάζα από βομβαρδισμούς



    ΣΧΟΛΙΑ