• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Ο αρχηγός της FSB εμπλέκει ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία, αλλά ο Λουκασένκο διαψεύδει τον Πούτιν

    • NewsRoom
    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο


    Νέα διάσταση στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα δίνει ο αρχηγός των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζοντας ότι την επίθεση διευκόλυναν οι Αμερικανικές και Βρετανικές υπηρεσίες, χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία. Χθες, ο Πούτιν είχε παραδεχτεί μεν ότι το μακελειό στη Μόσχα είναι έργο Ισλαμιστών, διερωτήθηκε όμως ποιός έδωσε την εντολή και ποιος ωφελείται από την υπόθεση, δείχνοντας σαφώς προς το μέρος του Κιέβου.

    Η αιματηρή επίθεση στη Μόσχα σήμανε αντιτρομοκρατικό συναγερμό σε όλη την Ευρώπη. Τα μέτρα ασφαλείας αυξάνονται στη Γερμανία,  ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου τον Ιούνιο και στη Γαλλία, με την προσμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, τον Αύγουστο. Αυξημένη επιφυλακή και στην Ιταλία, καθώς διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών. Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε 147 συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

    Φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν αυτή την επίθεση στη Μόσχα. Πρώτον, θα κλιμακώσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία γιατί κατηγορούν ευθέως τους Ουκρανούς ότι συνεργάστηκαν με τους τρομοκράτες και δεύτερον, θέλουν να δικαιολογήσουν την αποτυχία των δικών τους υπηρεσιών να αποτρέψουν την επίθεση, αν και είχαν την αμερικανική προειδοποίηση γιατί είχαν εμπλακεί οι Δυτικοί και ακολουθούν και σε αυτή την περίπτωση μια τακτική που έχουν ακολουθήσει ξανά και στο παρελθόν.

    Δηλαδή, βγήκε πρώτος ο Βλαντίμιρ Πούτιν χθες το βράδυ και έκανε μια πιο γενική τοποθέτηση, «Ναι, ήταν ισλαμιστές, αλλά ποιος τους βοήθησε, Ποιος ωφελείται από αυτό» και σήμερα βγαίνουν «τα γεράκια του Κρεμλίνου» πηγαίνουν τη θεωρία του Πούτιν ένα βήμα παραπέρα και την παρουσιάζουν ως γεγονός, ότι δηλαδή οι Ουκρανοί βοηθούν τους τρομοκράτες και οι Δυτικοί επωφελούνται από αυτό το χάος μέσα στην ρωσική κοινωνία.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αρχηγός της FSB, που κατηγόρησε ευθέως σήμερα Αμερικανούς, Βρετανούς και Ουκρανούς, δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο για αυτήν την κατηγορία. Το μόνο στοιχείο που έχουν οι Ρώσοι τις τελευταίες ημέρες και βασίζονται σε αυτό είναι ο ισχυρισμός τους ότι οι δράστες φέρονται μετά την επίθεση να φεύγουν προς την Ουκρανία για να διαφύγουν και οι Ρώσοι λένε ότι εκεί κάποιος τους περίμενε. Δεν μπορεί να έγινε διαφορετικά, άρα έχουν εμπλοκή.

    Σε αυτόν τον ισχυρισμό έρχεται σήμερα ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και χαλάει αυτό το αφήγημα του Κρεμλίνου. Γιατί βγήκε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του αρχηγού της FSB και είπε ότι οι τρομοκράτες πρώτα προσπάθησαν να διαφύγουν προς τη δική του χώρα, προς τη Λευκορωσία, όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν τα σημεία ελέγχου, τότε κατευθύνθηκαν προς την Ουκρανία. Έτσι υπονομεύει εντελώς την τακτική του Κρεμλίνου.

    Λευκορωσία: Χαλάει το αφήγημα της Ρωσίας ο Λουκασένκο

    Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας  χαλάει το αφήγημα του Κρεμλίνου. Γιατί βγήκε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του αρχηγού της FSB και είπε ότι οι τρομοκράτες πρώτα προσπάθησαν να διαφύγουν προς τη δική του χώρα, προς τη Λευκορωσία, όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν τα σημεία ελέγχου, τότε κατευθύνθηκαν προς την Ουκρανία. Έτσι υπονομεύει εντελώς την τακτική του Κρεμλίνου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά οι βασικοί δείκτες – Πτώση 2,64% για τη Maersk μετά το ατύχημα στη Βαλτιμόρη

    Ουκρανία: Οι ουκρανικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται

    Κωνσταντοπούλου: Ύβρις απέναντι στα θύματα και την κοινωνία η κυβέρνηση να κατηγορεί για εντολοδόχο εκδοτικών συμφερόντων την αντιπολίτευση



    ΣΧΟΛΙΑ