• Διεθνής πολιτική

    Απάντηση Πούτιν στο πλαφόν στο πετρέλαιο: «Στοπ» από τον Φεβρουάριο στις εξαγωγές πετρελαίου στις χώρες που το υιοθετούν

    • NewsRoom
    Βλαντιμίρ Πούτιν

    Βλαντιμίρ Πούτιν


    Την απαγόρευση της εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις χώρες που υιοθετούν το μέτρο του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από τον Φεβρουάριο επιβάλει η Ρωσία, με βάση διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ΕΕ συμφώνησε την επιβολή πλαφόν στις θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Ιουλίου 2023, με την Ρωσία να προειδοποιεί με αντίποινα.

    Πάντως, τα περισσότερα κράτη της G7 έχουν αποφασίσει την παύση των εισαγωγών πετρελαίου, την ώρα που κράτη όπως η Ινδία ή η Τουρκία εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή  μικρότερη του πλαφόν.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ είχε παραδεχθεί πως το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας το 2023 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2%, καθώς το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές.

    Στις 9 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την επιβολή πλαφόν, λέγοντας πως το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι ανταποκρίνεται στην τιμή στην οποία πουλά ήδη η Ρωσία.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι η επιβολή πλαφόν ενδέχεται να την οδηγήσει σε απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία: Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2023 μπορεί να αυξηθεί λόγω του πλαφόν, παραδέχεται ο υπ. Οικονομικών

    Σεργκέι Λαβρόφ: Δύση και Ουκρανία επιθυμούν να καταστρέψουν την Ρωσία

    Αλεξάντερ Λάμπσντορφ: Ο νέος Γερμανός πρεσβευτής στη Μόσχα



    ΣΧΟΛΙΑ