• Διεθνής πολιτική

    Αυτός είναι ο νέος αρχηγός του ISIS, ο Αμπντουλάχ Καρντάς

    • NewsRoom

    O νέος αρχηγός του ISIS είναι ο Αμπντουλάχ Καρντάς (ή Καρντές), γνωστός και ως Χατζί Αμπντουλάχ αλ Αφάρι


     Bρέθηκε άμεσα ο αντικαταστάτης του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, του ηγέτη της εξτρεμιστικής οργάνωσης ISIS, Ισλαμικό Κράτος, που σκοτώθηκε σε μια επιδρομή, κατά τη διάρκεια της νύχτας, της οποίας ηγήθηκαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία.

    Σημειώνεται, δε, πως ήταν έμπιστος του Αμπού Αλάα αλ Άφρι – πρώην υπαρχηγού του αλ Μπαγκντάντι – που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή με ελικόπτερα προ τριετίας.

    Παράλληλα, ο Καρντάς είναι πρώην αξιωματικός του στρατού του Σαντάμ Χουσέιν και μεγάλωσε κοντά στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, όταν και οι δύο φυλακίστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις, στην Μπάσρα, το 2003, για σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Στις φυλακές του Ιράκ, ο Μπαγκντάντι εξελίχθηκε σε δημαγωγός των τζιχαντιστών και προσηλύτισε εκατοντάδες κρατούμενους στο αρρωστημένο όραμα του για το χαλιφάτο του ISIS.

    Πώς εξουδετερώθηκε ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

    O Αμερικανός πρόεδρος, παρουσίασε με ασυνήθιστες λεπτομέρειες την επιδρομή, σε ένα διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, που μεταδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

    *Οι ΗΠΑ άρχισαν να λαμβάνουν πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με τη θέση του Μπαγκντάντι, πριν από έναν μήνα, μεταξύ άλλων κάποιες «χρήσιμες» πληροφορίες από τους Κούρδους, είπε ο Τραμπ. Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατάφεραν να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία που βρισκόταν ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης πριν από δύο εβδομάδες, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε για τη σχεδιαζόμενη επιδρομή πριν από τρεις ημέρες.

    Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι ΗΠΑ έπρεπε να εξασφαλίσουν την άδεια της Ρωσίας για να πετάξουν στον εναέριο χώρο της.

    Όπως ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος δεν αποκάλυψε τη φύση της επιχείρησης στη Ρωσία, είπε, ωστόσο, σε Ρώσους αξιωματούχους ότι θα τους «άρεσε».



    ΣΧΟΛΙΑ