• Διεθνής πολιτική

    Άφωνος ο πλανήτης από τα επεισόδια στο Καπιτώλιο με 4 νεκρούς – Τεράστιο πλήγμα για την αμερικανική δημοκρατία

    • NewsRoom

    Οι πρωτοφανείς εικόνες άφησαν άφωνο τον πλανήτη


    Άφωνος ο πλανήτης παρακολουθεί από χθες το βράδυ τα πρωτοφανή, ιστορικών διαστάσεων, επεισόδια στο Καπιτώλιο, όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο κυβερνητικό κτήριο, πράξη που συνιστά απόπειρα πραξικοπήματος, όπως ανέφερε ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας.

    Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για την υπηρεσία ασφαλείας του Καπιτωλίου, αφού η άφιξη των ομάδων υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγελθεί, ο φόβος επεισοδίων υπήρχε εδώ και ημέρες, όμως το κτήριο παραδόθηκε στα χέρια τους σχεδόν χωρίς καμία αντίσταση.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουcάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ Μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

    Από τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν έχασαν την ζωή τους τέσσερα άτομα και έγιναν 52 συλλήψεις. Οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο είναι η γυναίκα που τραυματίστηκε από σφαίρα και υπέκυψε αργότερα σε νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα που κατέληξε ήταν βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ζούσε στο Σαν Ντιέγκο και ήταν φανατική οπαδός του Τραμπ.

    Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου σοκάρουν και αφήνουν σοβαρά τραύματα στην αμερικανική δημοκρατία. Η χώρα ζει την τελευταία πράξη του δράματος που ονομάζεται διακυβέρνηση Τραμπ, με άγνωστες ακόμη συνέπειες στην διχασμένη αμερικανική κοινωνία.

    Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα 15 ημέρων.

    Τα έκτακτα μέτρα στην Ουάσινγκτον θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

    Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, πήρε αμέσως αποστάσεις από τα γεγονότα, ενώ σήμερα προχώρησε σε μια κίνηση έκπληξη κόβοντας κάθε σχέση με τον απερχόμενο πρόεδρο με την ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφία φόντου του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις.

    Χθες ο Τραμπ, εντελώς προσχηματικά, με βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε τους οπαδούς του που έκαναν έφοδο στο Καπιτώλιο να «επιστρέψουν στα σπίτια τους». Όμως, την ίδια ώρα δήλωνε πως οι εκλογές «εκλάπησαν».

    Σήμερα Facebook και Twitter κατέβασαν το βίντεο.

    «Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και λαμβάνουμε κατάλληλα μέτρα έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένης της απόσυρσης του βίντεο του προέδρου Τραμπ (…) το οποίο τελικά συμβάλλει στον κίνδυνο να γίνουν βιαιότητες, αντί να τον μειώνει» εξήγησε ο Γκάι Ρόζεν, ένας από τους αντιπροέδρους του Facebook αρμόδιος για την ακεραιότητα της πλατφόρμας.

    Ζητούν απομάκρυνση του Τραμπ

    Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία μετά την εισβολή οπαδών του στο Κογκρέσο, ανέφεραν χθες, Τετάρτη, το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον) μέσα ενημέρωσης.

    Οι συζητήσεις τους αφορούσαν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC, τα οποία επικαλέσθηκαν ανώνυμες πηγές.

    Όμως καμιά επίσημη πρόταση δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, διευκρινίζει το CBS.

    Αιρετοί αξιωματούχοι και αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων τάχθηκαν ανοικτά υπέρ αυτής της επιλογής, έστω κι αν δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

    Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα

    Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη όσα γίνονται στο Καπιτώλιο, με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και προέδρους και πρωθυπουργούς των ευρωπαϊκών χωρών να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους.

    «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση» τη δημοκρατία, δηλώνει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

    «Η δημοκρατία υπό πολιορκία», «το πραξικόπημα της τρέλας», «ο Τραμπ βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον»: το «χάος», που προκλήθηκε χθες, Τετάρτη, στο Καπιτώλιο από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου, που επιρρίπτει την ευθύνη στον απερχόμενο πρόεδρο, τον οποίο κατηγορεί ότι ενθάρρυνε τη βία των οπαδών του.

    «Δικαιολογημένη οργή»

    Ενδεικτικό της επιρροής που ακόμη ασκεί ο Τραμπ είναι το γεγονός ότι υπερσυντηρτικά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ υποβαθμίζουν την σοβαρότητα των ιστορικών γεγονότων μιλώντας για «δικαιολογημένη οργή» και κατηγορούν την Αριστερά ότι διείσδυσε στο κίνημα.

    «Το μεγαλύτερο μέρος αυτού που είδαμε σήμερα ήταν υπέροχο»: ο Μπεν Μπέργκαμ, ρεπόρτερ του μικρού ιντερνετικού καναλιού Real America’s Voice, κατέληξε χθες, μπροστά από το κτίριο του Κογκρέσου, σε συμπεράσματα πολύ διαφορετικά απ’ αυτά των περισσότερων παρατηρητών.

    Οι νέοι υπερσυντηρητικοί πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής ενημέρωσης, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν κομμάτια της αγοράς από το Fox News, επεδίωξαν να αποσυνδέσουν τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ από το χάος που επικράτησε στο Κογκρέσο.

    Από τη μια πλευρά, «μια μεγάλη πλειονότητα ειρηνικών διαδηλωτών», σύμφωνα με τον Μπεν Μπέργκαμ, και, από την άλλη, μια «μικρή ομάδα» ταραχοποιών στοιχείων, όπως την περιέγραψε ο Κρις Σαλσίντο, ένας από τους παρουσιαστές του καναλιού Newsmax, προς το οποίο έχει στραφεί σημαντικός αριθμός ρεπουμπλικάνων μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Από το Newsmax μέχρι το Real America’s Voice, περνώντας από το One America News (OAN), το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συστήσει επανειλημμένα αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, μερικά υπερσυντηρητικά ΜΜΕ κατήγγειλαν εντελώς αβάσιμα πως υπήρξε δήθεν διείσδυση οργανώσεων της άκρας Αριστεράς.

    «Πιστεύω πως ήταν καλυμμένοι Antifa» εξήγησε η Τζίνα Λάουντον, παρουσιάστρια του Real America’s Voice, αναφερόμενη στους ταραχοποιούς με τους οποίους διασταυρώθηκε χθες στους διαδρόμους του Κογκρέσου.

    «Δεν ξέρουμε καν ποιος ήταν από την άλλη πλευρά σ’ αυτές τις πόρτες» ανάμεσα στους ταραξίες, είπε ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πατ Φάλον στο Newsmax.

    Αν και κατήγγειλε τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν μέσα στον περίβολο του αμερικανικού κοινοβουλίου, ο Γκρεγκ Κέλι του Newsmax θεώρησε λογικά τα χθεσινά γεγονότα, τα οποία προκάλεσαν ωστόσο σοκ σε όλο τον κόσμο.

    «Αν κλέψεις εκλογές», εξήγησε επαναλαμβάνοντας τις αβάσιμες κατηγορίες του στρατοπέδου Τραμπ, «θα υπάρξουν πολλοί θυμωμένοι άνθρωποι».

    Στις πύλες του Κογκρέσου, οι διαδηλωτές «έσπρωξαν, αλλά ουσιαστικά αυτό είναι όλο», υποστήριξε ο Κέβιν Κορκ, δημοσιογράφος του Fox News, μιλώντας για γεγονότα τα οποία ξένοι ηγέτες χαρακτήρισαν πλήγμα στη δημοκρατία.

    «Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή οι άνθρωποι στην εξουσία αποφάσισαν να καταπιέσουν τόσο σκληρά τον πληθυσμό ώστε τα πράγματα τελικά εξερράγησαν», υποστήριξε ο σταρ παρουσιαστής του Fox News Τάκερ Κάρλσον, καταφερόμενος προφανώς εναντίον άλλων, πλην του Τραμπ, χωρίς να τους κατονομάσει.

    «Δεν είχα δει ποτέ την κυβέρνηση να αντιτάσσεται στους πατριώτες» επέκρινε η Τζίνα Λάουντον αναφερόμενη στις συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ και δυνάμεις της τάξης.

    Ο άλλος σταρ του Fox News, ο Σον Χάνιτι, μολονότι απέρριψε κι αυτός κάθε μορφή βίας, κατήγγειλε ωστόσο, όπως και πολλοί άλλοι συντηρητικοί σχολιαστές, μια μεροληπτική, όπως υποστήριξε, αντιμετώπιση από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

    «Θα πουν πως όλοι οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι βίαιοι», εξανέστη ο Γκραντ Στίντσφιλντ του Newsmax. «Απλώς θα μου άρεσε να κατήγγελλαν το γεγονός ότι τόσες πόλεις καταστράφηκαν» κατά τις διαδηλώσεις της άνοιξης εναντίον του ρατσισμού.

    Τίποτε απολύτως δεν ειπώθηκε για ενεδεχόμενη ευθύνη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρακινεί μετά τις εκλογές τους οπαδούς του να αμφισβητήσουν, μέχρι και πέρα από τη νομιμότητα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

    Όλοι, με πρώτο τον Σον Χάνιτι, προτίμησαν να αναφέρουν μόνο τις εκκλησεις για ηρεμία του απερχόμενου προέδρου στο Twitter, τις οποίες έκανε αφού άφησε την κατάσταση να εκτραχυνθεί.

    Για τον Έρικ Γκρίτενς του Real America’s Voice, η αναγκαστική διακοπή, ακόμη και στιγμιαία, των συζητήσεων στο Κογκρέσο χθες, Τετάρτη, «προσφέρει στον πρόεδρο μερικές ημέρες περισσότερες για να καταδείξει πως υπήρξε νοθεία».

    Διαβάστε επίσης:

    Σοκ στις ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από την εισβολή στο Καπιτώλιο (video)

    Χάος στις ΗΠΑ: Η Γερουσία συνεδριάζει ξανά για να κυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ