• Διεθνής πολιτική

    Αφγανιστάν: Ισχυρή έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Μεγάλος αριθμός θυμάτων (upd)

    • NewsRoom


    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, από την οποία υπάρχουν πολλά θύματα.

    Την είδηση επιβεβαίωσε το Αμερικανικό Πεντάγωνο, κάνοντας λόγω για απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων.

    Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε από τουλάχιστον ένα βομβιστή αυτοκτονίας στην κεντρική πύλη εισόδου του αεροδρομίου. Μετά την έκρηξη επικράτησε πανικός.

    Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για επιπλέον δύο εκρήξεις, κοντά στο αεροδρόμιο, έξω από το Hotel Baron, όπου τις τελευταίες ημέρες διέμεναν κυρίως Αμερικανοί.

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τουλάχιστον τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν, ενώ σύμφωνα με τους Ταλιμπάν υπάρχουν τουλάχιστον 13 νεκροί, μεταξύ αυτών παιδιά και ξένοι.

    Ο Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την έκρηξη, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενώ βρισκόταν σε συνάντηση για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

    Η έκρηξη έρχεται λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ εξέδωσαν ενημέρωση προειδοποιώντας τους πολίτες τους που διαμένουν ακόμα στο Αφγανιστάν να αποφύγουν να πλησιάσουν στο  αεροδρόμιο της Καμπούλ.

    Τις τελευταίες 23 ώρες οι δυτικές δυνάμεις εκκένωσαν 13.400 άτομα από την Καμπούλ. Από τις 14 Αυγούστου, όταν και οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν έχουν μεταφερθεί περίπου 95.700 άνθρωποι εκτός της χώρας.

    Πυρά κατά ιταλικού μεταγωγικού

    Νωρίτερα, πυρά εκτοξεύθηκαν εναντίον ιταλικού μεταγωγικού αεροσκάφους  καθώς έφευγε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε πηγή του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας.

    Το αεροπλάνο δεν υπέστη ζημιές κατά το συμβάν, πρόσθεσε η πηγή.

    Ιταλός δημοσιογράφος που επέβαινε στην πτήση δήλωσε στο Sky 24 TG πως το αεροσκάφος μετέφερε σχεδόν 100 Αφγανούς πολίτες όταν δέχθηκε πυρά μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του.

    Οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο το ιταλικό αεροσκάφος στην Καμπούλ αλλά μάλλον στόχος ήταν να διαλυθεί το πλήθος κοντά στο αεροδρόμιο, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

     



    ΣΧΟΛΙΑ