• Διεθνής πολιτική

    Ανοίγει όλα τα μέτωπα: Σφυροκόπημα από αέρος της Τουρκίας εναντίον κουρδικών θέσεων στο βόρειο Ιράκ

    • NewsRoom


    Μετά τους χθεσινοβραδινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα με την Συρία, η Τουρκία προχώρησε το πρωί της Τρίτης σε αεροπορική επίθεση εναντίον ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Τα ήξεις αφήξεις από τον Αμερικανό πρόεδρο προκαλούν σύγχυση για την στάση των ΗΠΑ στην Συρία.

    Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας έχουν εκφράσει βαθιά απογοήτευση για την απόφαση των Αμερικανών να αποσυρθούν από την περιοχή, μετά την συμμαχία που ανέπτυξαν με τις αμερικανικές δυνάμεις για την αναχαίτιση του ISIS, θεωρώντας ότι τους αφήνουν στο έλεος της Άγκυρας.

    Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε σειρά βομβαρδισμών χθες, Δευτέρα, το βράδυ και στη διάρκεια της περασμένης νύχτας με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 «αυτονομιστών τρομοκρατών», ένας όρος που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τα μέλη του PKK.

    Οι τελευταίοι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν ενώ η Άγκυρα φαίνεται πως είναι έτοιμη να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εναντίον μιας άλλης ένοπλης κουρδικής οργάνωσης, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

    Η Τουρκία θεωρεί ότι οι YPG αποτελούν τον συριακό κλάδο του PKK και καταγγέλλει συχνά τις κινήσεις μαχητών και όπλων μεταξύ των δύο οργανώσεων ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ.

    Μολονότι η Τουρκία θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική» οργάνωση, οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Σύγχυση, πάντως, έχει προκαλέσει η επαμφοτερίζουσα στάση του Λευκού Οίκου. Το βράδυ της Κυριακής εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία έδινε το «πράσινο φως» για την τουρκική εισβολή στην βόρεια Συρία, με στόχο πάντα τους Κούρδους, όμως χθες βράδυ με ένα παραληρηματικό tweet ο Ντόναλντ Τραμπ έφερε τα πάνω κάτω.

    Προφανώς υπό την πίεση της σφοδρής κριτικής που δέχθηκε για την στάση των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συρία, εξαπολύοντας τα βέλη του και στην Ευρώπη, προειδοποίησε την Άγκυρα να μην κάνει κάτι που θα ξεπεράσει τα όρια, γιατί τότε θα «καταστρέψει την οικονομία της».

    Ο Τραμπ επανέλαβε πως προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλα προβλήματα», εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Συρία, βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ