• Πολιτική

    «Γκρίνια» Τσίπρα: Δεν νικήσατε κανέναν λαϊκισμό, εμείς φέραμε μέτρα ελάφρυνσης 7 δισ. ευρώ

    • NewsRoom
    Αλέξης Τσίπρας


    Για μια διαφορετική στάση της ΝΔ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. «Μας έχει κάνει εντύπωση η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών» ανέφερε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο οποίος ωστόσο ανέφερε πως θα δει στην πορεία αν η «μεταμόρφωση» συνεχιστεί.

    Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ξανά την δυσαρέσκειά του για την εποχή που ο ίδιος ήταν στην εξουσία και την κριτική που του ασκούσε τότε η ΝΔ, αλλά και για το ότι τον κατηγορεί σήμερα για τον λαϊκισμό. Παράλληλα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τροφοδότησε τον λαϊκισμό για ψηφοθηρικούς λόγους.

    «Θέλω να σας πληροφορήσω ότι δεν νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε συνειδητά και τον κάνατε με το Μακεδονικό κινητήρια δύναμη στην προοπτική της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή θα σας ακολουθεί», ανέφερε.

    Για την οικονομία ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, τα μέτρα που είχε αναγγείλει στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη, αλλά και τα όσα θετικά μέτρα έκανε τον τελευταίο ένα χρόνο, αλλά και τις προεκλογικές υποσχέσεις που είχε δώσει. «Από το Σεπτέμβρη του ’18 νομοθετήσαμε τρεις δέσμες ελαφρύνσεων, άλλες άμεσης εφαρμογής άλλες το ’19 και άλλες από το 2020, όλα αυτά απολύτως κοστολογημένα. Αν αθροίσουμε τα μέτρα και το 1,4 δισ για το 2020 έχουμε 7 δισ., μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης. Αυτό είναι το 4ο μνημόνιο; 7 δισ. ελαφρύνσεις; Προφανώς και όχι, αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων», αναρωτήθηκε.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε  την ΝΔ ξανά πως δεν δέχθηκε το δική της πρόταση προς τους Ευρωπαίους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (η οποία ωστόσο είχε απορριφθεί από την πρώτη στιγμή από τους Θεσμούς), πως τον Σεπτέμβριο θα αναγκαστεί να φέρει νέες επιβαρύνσεις στον λαό αλλά και ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ εξυπηρετεί περισσότερο τα μεγάλα εισοδήματα.

    Το σχέδιο που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «το απορρίψατε πριν το συζητήσετε με τους εταίρους. Έχετε, λέτε, ένα άλλο σχέδιο που δεν το δημοσιοποιείτε. Θα υπάρξει κάποια άλλη στιγμή -διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας- μετά από 1-2 χρόνια, που θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από ό,τι τώρα, με νωπή εκλογική εντολή και την αντιπολίτευση να σας στηρίζει.

    «Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. «Θα υπάρχει Δώρο Πάσχα; Θα υπάρχει αφορολόγητο; Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις», συνέχισε.

    «Εκτός αν λέτε λόγια του αέρα και μας κοροϊδεύετε, αλλά εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο», είπε ο Αλ. Τσίπρας παραπέμποντας στην κατάθεση του προϋπολογισμού αλλά και του Μεσοπρόθεσμου.

    «Αν δεν αξιοποιήσετε το σχέδιό μας, οι ισοδύναμες επιβαρύνσεις είναι 2,5-3 δισ.», είπε και στην αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, απάντησε: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, μάλλον δεν θα γελάτε το φθινόπωρο, όταν θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις σε ένα λαό που έχει ταλαιπωρηθεί οκτώ χρόνια».

    O κ. Τσίπρας στάθηκε μάλιστα σε τρία θέματα, την ΔΕΗ, για την οποία υποστήριξε πως η δική του κυβέρνηση την κράτησε όρθια, αλλά ζήτησε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τη σωτηρία της, την απλή αναλογική για την οποία ζήτησε να μην αλλάξει πριν δοκιμαστεί και τέλος την ψήφο των αποδήμων, για την οποία ανέφερε πως η δική του κυβέρνηση είχε δημιουργήσει επιτροπή και είχε καταθέσει πρόταση (την οποία ωστόσο δεν έφερε προς ψήφιση όπως είχε υποσχεθεί).



    ΣΧΟΛΙΑ