• Πολιτική

    Οι γυναίκες διοικούν τη Μεγάλη Βρετανία. Τι θα έλεγε η Margaret Thatcher;


    Οι άντρες πολιτικοί δοκιμάστηκαν, οδήγησαν τη Μεγάλη Βρετανία στο Brexit και τώρα ήρθε η στιγμή να αποχωρήσουν. Όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν καίριες θέσεις εξουσίας στη χώρα. Οι λύσεις και οι ιδέες που προτείνουν τα δύο φύλα μπορεί να διαφέρουν, οι φιλοδοξίες τους όμως όχι.

    Η Theresa May ετοιμάζεται να γίνει η νέα πρωθυπουργός της Αγγλίας και η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της χώρας, που αναλαμβάνει αυτή τη θέση. Έχει υποσχεθεί πως θα τηρήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οδηγώντας τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Σκωτία, αντίστοιχα, οι αρχηγοί των 3 μεγαλύτερων κομμάτων είναι γυναίκες, με την πρωθυπουργό Nicola Sturgeon, να δηλώνει πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί και στη Σκωτία δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

    Δεν είναι τυχαίο, λένε οι γυναίκες που συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο, ότι ο αριθμός των γυναικείων παρουσιών στην εξουσία αυξήθηκε κατά 20%, από το 1992. Η May θα διαπραγματευτεί την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, ενώ το παρόν θα δώσουν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. “Έχουμε καρπωθεί τα οφέλη της σκληρής δουλειάς μας και είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τη σωστή γυναίκα στο πλευρό μας, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή”, δήλωσε η Anne Jenkin, μέλος της Βουλής των Λόρδων, η οποία μαζί με την May, ίδρυσαν το Women2Win, μια ομάδα που υποστηρίζει την πιο ενεργή συμμετοχή των γυναικών στο Κοινοβούλιο. Όσον αφορά την αποχώρηση των ανδρών πολιτικών που οδήγησαν στο Brexit, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναφέρει: “Δεν ήταν σχεδιασμένο. Έφταιγε απλά η τεστοστερόνη τους.”
    women - koinoboulio
    Οι περιπτώσεις πολιτικών που έφυγαν από την εξουσία τις τελευταίες βδομάδες είναι πολλές. Ο (πρώην) πρωθυπουργός David Cameron έφυγε από το σπίτι του στη 10 Downing Street, την Τετάρτη, 3 βδομάδες αφού έχασε στο βρετανικό δημοψήφισμα. Οι φιλοδοξίες του πρώην δημάρχου, Boris Johnson, για να γίνει ο νέος πρωθυπουργός, κατατροπώθηκαν από τον Michael Gove.
    Η αντίπαλος της May, Andrea Leadsom, παραιτήθηκε από την κούρσα διαδοχής της πρωθυπουργικής θέσης, όταν, σε ομιλία της, δήλωσε ξεκάθαρα πως εκείνη είναι πιο κατάλληλη για τη θέση γιατί είναι μητέρα. Παρά την επιτυχία της May και τις καμπάνιες για την προσέλκυση περισσότερων γυναικών στην πολιτική, σχεδόν 26 χρόνια πέρασαν από τότε που στην εξουσία βρισκόταν η Margaret Thatcher. “Οι γυναίκες μένουν εκτός του πολιτικού σκηνικού. Κερδίζουν απλά τα φώτα της δημοσιότητας”, αναφέρει ο Frances Scott, ιδρυτής της καμπάνιας 50:50 Parliament, η οποία ωθεί τις γυναίκες να διεκδικήσουν τη θέση τους στη Βουλή των Κοινοτήτων.
    50-50 parliament
    Η καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, Rosie Campbell, τονίζει πως οι ψηφοφόρoι σταδιακά απορρίπτουν τα “παλιά αγόρια”, του συστήματος. Όπως φαίνεται, λοιπόν, οι γυναίκες έχουν αρχίσει να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. Οι άνδρες πολιτικοί, όχι μόνο απορρίπτονται από το ίδιο το σύστημα, αλλά αποχωρούν από μόνοι τους από τα κοινά. Στην πράξη, λοιπόν, θα φανεί αν οι γυναίκες αυτές είναι άξιες να οδηγήσουν τη χώρα τους σε ένα καλύτερο μέλλον.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ