• Πολιτική

    Γιατί στο Σάσεξ μαζεύουν υπογραφές για να «αφαιρέσουν» τους τίτλους από την Μέγκαν Μαρκλ και τον Χάρι

    • NewsRoom
    Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ

    Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ


    Η απέχθεια των κατοίκων του Σάσσεξ για την βασιλική οικογένεια φαίνεται πως «απειλεί» τους βασιλικούς τίτλους του πρίγκιπα  Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ, καθώς θεωρούνται «εντελώς μη δημοκρατικοί» και «σύμβολο καταπίεσης από την πλούσια ελίτ».

    Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, οι κάτοικοι μαζεύουν υπογραφές ώστε τα δημοτικά συμβούλια του Μπράιτον και του Χόουβ να μην αναφέρουν τους τίτλους «δούκας και δούκισσα του Σάσεξ» στα επίσημα έγγραφά τους για το πριγκιπικό ζευγάρι καθώς και να μην τους προσκαλούν στη πόλη. Ο επικεφαλής της εκστρατείας, Τσαρλς Ρος, έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 3.800 υπογραφές, πράγμα που σημαίνει ότι το δημοτικό συμβούλιο του Μπράιτον θα πρέπει να συζητήσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

    Όπως είναι λογικό, κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει τους δύο τίτλους του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν,  καθώς αυτή δίνονται από τη βασίλισσα Ελισάβετ, επομένως το αίτημα καλεί τους δημοτικούς αξιωματούχους να σταματήσουν απλά να τους αποκαλούν «δούκες του Σάσεξ» στα επίσημα έγγραφα.

    Το αίτημα των κατοίκων αναφέρει: «Οι υπογράφοντες απαιτούμε από το δημοτικό συμβούλιο του Μπράιτον και του Χόουβ την απόρριψη των τίτλων του δούκα του Σάσεξ και της δούκισσας του Σάσεξ από τους Χένρι Γουίνδσορ και Ρέιτσελ Μέγκαν Μαρκλ ως ηθικά λανθασμένους και ασεβείς προς τον νομό του ανατολικού Σάσεξ. Ως κάτοικοι του Μπράιτον και του Χόουβ καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να μην αναφέρεται σε αυτά τα άτομα με τίτλους που πιστεύουμε πως είναι εντελώς μη δημοκρατικοί και συμβολίζουν την καταπίεση του κοινού από την πλούσια ελίτ. Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο του Μπράιτον δεν θα πρέπει να προσκαλέσει ή να διασκεδάσει αυτά τα άτομα, ούτε να τους φιλοξενήσει πέρα από αυτό που θα έκανε για κάποιον κοινό θνητό».

    Ωστόσο, το πριγκιπικό ζευγάρι του Σάσσεξ, Χάρι και Μέγκαν, είχαν επισκεφθεί πέρυσι τον Οκτώβριο την περιοχή με το κοινό να ζητωκραυγάζει και να τους υποδέχεται με «ανοιχτές αγκαλιές». Μάλιστα, ο βουλευτής του Χόουβ, Πίτερ Κάιλ, που βρισκόταν μαζί τους στο θερμό καλωσόρισμα από το κοινό, τους είχε επαινέσει, διότι όπως ανέφερε αντικατόπτριζαν την ποικιλομορφία του Μπράιτον, ενώ τους είχε χαρακτηρίσει ως ένα «σπουδαίο παράδειγμα».

    Ο βασιλικός σχολιαστής Ρόμπερτ Τζόμπσον, αναφέρθηκε στο αίτημα των κατοίκων, δηλώνοντας στην εφημερίδα Express: «Είναι λίγο άδικο γι’ αυτούς – βρέθηκαν εκεί και τους χαιρέτησε πλήθος κόσμου. Οι Κέμπριτζ (πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον) δεν ζουν στο Κέμπριτζ, ούτε ο πρίγκιπας Κάρολος ζει στην Ουαλία. Οι τίτλοι είναι απλώς παλιοί που δίνονται από την βασίλισσα στον γάμο».

    Ο Τόμας Μέις Άρτσερ Μιλς, ιδρυτής της «Κοινωνίας Βρετανών Μοναρχιών», απέρριψε το αίτημα, λέγοντας στην Mirror: «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που το εν λόγω αίτημα έχει υπογραφεί από τόσους πολλούς. Αυτό υπογραμμίζει σίγουρα πως το Μπράιτον και το Χόουβ είναι μια εστία ρεπουμπλικανών αντιφρονούντων. Ένα τέτοιο αίτημα δείχνει απόλυτη περιφρόνηση προς το Στέμμα, για να μην αναφέρουμε την άφθονη ασέβεια προς τη βασιλική οικογένεια».

    Πάραυτα, αρκετοί από τους κάτοικους δεν ήταν πεπεισμένο πως το αίτημα είναι σωστό όταν ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αρκετούς να δηλώνουν κατά της υπογραφής. Η Λιβ Σίμπρουκ, χαρακτήρισε το αίτημα «σπατάλη του χρόνου του δημοτικού συμβουλίου» και πρόσθεσε πως ήταν «προφανώς παράλογο» να ζητήσει κανείς από το συμβούλιο να καταργήσει βασιλικούς τίτλους. Η ίδια δήλωσε: «Η πόλη μας έχει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και το συμβούλιο δεν θα πρέπει να χάνει τον χρόνο του για την κάθε απαίτηση ενός δυσαρεστημένου πολίτη, που δεν έχει τίποτε καλύτερο να κάνει παρά μία άχρηστη αναφορά. Υπάρχουν οικονομικές πτυχές της μοναρχίας που μπορούν να συζητηθούν κάλλιστα. Εγώ, από την πλευρά μου, δεν ένιωσα ούτε στιγμή να καταπιέζομαι από το γεγονός ότι έχουμε ως μέρος της βασιλικής οικογένειας, έναν δούκα και μια δούκισσα του Σάσεξ».



    ΣΧΟΛΙΑ