• Πολιτική

    Γιατί όσα έλεγε ο Παπαδημητρίου δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που έλεγε η Αχτσιόγλου

    ΕΦΚΑ

    Έφη Αχτσιόγλου. Υπουργός Εργασίας


    Η πρώτη «κωλοτούμπα» της ανασχηματισμένης κυβέρνησης Τσίπρα είναι γεγονός. Στο ρόλο του… χρυσού ολυμπιονίκη της γυμναστικής, που έφερε σε πέρας με μοναδική επιδεξιότητα την κωλοτούμπα, ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

    Ο Δ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy του Bard College (ΗΠΑ) και αντιπρόεδρος και καθηγητής Οικονομικών στο Bard, είναι ένας διακεκριμένος ακαδημαϊκός με περγαμηνές στο εξωτερικό. Όμως στην πολιτική είναι καινούργιος, και ως τέτοιος φαίνεται πως τώρα μαθαίνει τους κανόνες του παιχνιδιού.

    papadimitriou

    Από τη θέση λοιπόν του ακαδημαϊκού, είχε δηλώσει κατά το παρελθόν:

    «Οι επιλογές τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα έχουν περιοριστεί τρομερά και οι μελλοντικές τους προοπτικές είναι φρικτές. Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Προσωπικά, βλέπω να έρχονται μεγάλες αναταραχές και ένα σχέδιο Β θα πρέπει να αναπτυχθεί εκτάκτως, το οποίο θα περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος ή μια δραματική επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας. Είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσουν οι κοινωνίες είτε στην Ελλάδα είτε στη Κύπρο να αντέξουν σκληρότερες συνθήκες από αυτές στις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα ζητηθεί από την τρόικα. Θα πρέπει συνεπώς να ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία. Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν και θα πρέπει να είναι μέρος του σχεδίου Β».

    Δηλαδή, ο νυν υπουργός Οικονομίας υποστήριζε τότε την κατάρτιση ενός «σχεδίου Β», που θα περιελάμβανε την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος – οι ομοιότητες με τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι ανατριχιαστικές…

    Και εδώ είναι που έρχεται η… κωλοτούμπα: μετά τον σάλο που προκλήθηκε όταν ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια αυτές οι παλιές δηλώσεις του, με αφορμή την υπουργοποίησή του, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έσπευσε να απαρνηθεί τις θέσεις που είχε εκφράσει, εξηγώντας πως επρόκειτο για «προσωπικές απόψεις».

    «Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα εγώ ήμουν ακαδημαϊκός και οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πράγματα. Όταν όμως έρχεται η στιγμή που καλούνται να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε διαπιστώνουν ότι κάποια πράγματα που έχουν πει μπορεί να είναι και λάθος. Παράλληλο νόμισμα σε αυτή τη χώρα δεν θα υπάρξει – τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας.

    Όμως τι πάει να πει «προσωπικές απόψεις» όταν μιλάμε για έναν ακαδημαϊκό; Προφανώς τις απόψεις αυτές δεν τις έβγαζε τότε από το κεφάλι του, αλλά τις στήριζε σε δεδομένα, σε στοιχεία και σε μελέτες τις οποίες είχε κάνει ο ίδιος. Με το να τις απαρνείται σήμερα, ουσιαστικά απαξιώνει τον ίδιο του τον εαυτό…

    Από την άλλη, έχουμε την περίπτωση της Έφης Αχτσιόγλου, της νέας υπουργού Εργασίας, για την οποία γίνεται επίσης λόγος από ορισμένους για παλαιότερες τοποθετήσεις της αναφορικά με το χρέος και άλλα θέματα. Όμως αυτή η περίπτωση είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του Δ. Παπαδημητρίου, για έναν πολύ απλό λόγο: όταν η Έφη Αχτσιόγλου έλεγε αυτά που έλεγε, δεν τα έλεγε σαν επιστήμονας, δε βασιζόταν σε μελέτες και στοιχεία, αλλά ουσιαστικά εξέφραζε απλώς δικές της, πράγματι προσωπικές απόψεις. Άλλη βαρύτητα έχουν τα λόγια ενός 60χρονου καθηγητή Οικονομικών εγνωσμένου κύρους, και άλλη βαρύτητα τα λόγια μίας 30χρονης δικηγόρου, όταν μάλιστα αυτά τα λόγια αφορούν σε οικονομικά θέματα.

    Έφη Αχτσιόγλου
    Έφη Αχτσιόγλου

    Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι η Έφη Αχτσιόγλου είναι λιγότερο ικανή ή ότι υστερεί σε κάτι – απλώς, εν προκειμένω δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει τις δύο περιπτώσεις. Ο μεν Δημήτρης Παπαδημητρίου εκτίθεται από την ανακολουθία των τεκμηριωμένων θέσεών του, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου θα εκτεθεί όταν, αντίστοιχα, «συλληφθεί» να αναιρεί τα τεκμηριωμένα λεγόμενά της…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κι όμως! Το πραγματικό ταίρι του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Γιάννης Στουρνάρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ετοιμάζουν κούρεμα 40%-60% για τα κόκκινα δάνεια – Το σχέδιο των τραπεζών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ