• Top Stories

    Γιατί ο Dijsselbloem θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα – τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες

    Ντάισελμπλουμ

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem


    Από μέρα σε μέρα ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση και η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος στήριξης καθώς Αθήνα και δανειστές φαίνεται πως οδεύουν σε συμφωνία. Υπάρχει περίπτωση να διαμοιραστεί κείμενο της συμφωνίας και στο ΔΝΤ. Παρόλα αυτά κορυφαία Ευρωπαϊκά στελέχη διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

    Έτσι λοιπόν ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μίλησε σήμερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο και έκανε ξεκάθαρο ότι το τελευταίο που θα επιθυμούσε είναι μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Παράλληλα εξέφρασε πόσο τον δυσαρέστησε η ηχογράφηση της συνομιλίας ανάμεσα στον Paul Tomsen και την Delia Velculescu που διέρρευσε στα Wikileaks.

    Αισιόδοξος αλλά συγκρατημένος δήλωσε και ο Pierre Moscovici, ο Επίτροπος για Οικονομικά Ζητήματα και συμπλήρωσε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για να πούμε ότι κάτι γίνεται και ότι η παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης είναι κρίσιμη και ευαίσθητη.

    032A0AA3-0FE9-4A68-B116-DA55A1913A92_mw1024_s_n

    Δε δίστασε να πει πως το ΔΝΤ κατέχει εξέχοντα ρόλο και πως η επερχόμενη συνεδρίασή του στη Washington θα είναι ιδιαίτερη σημασία.

    Ο Moscovici δήλωσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως οι θεσμοί έχουν αποβιβαστεί στην Αθήνα και εργάζονται σκληρά πάνω στα ανοιχτά θέματα όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τη φορολόγηση των ιδιωτικών εισοδημάτων, τα κόκκινα δάνεια αλλά και η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

    Τόνισε την πολυπλοκότητα των συγκεκριμένων ζητημάτων και ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης». Υπάρχει πάραυτα η δυνατότητα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

    «Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλα ζητήματα και διχογνωμίες να μας αποσπάσουν την προσοχή», αλλά «εστιάζουμε στα αποτελέσματα της διαδικασίας και από την αρχή εργαζόμαστε σε λογικές λύσεις», είπε ο Επίτροπος. Κατά τη γνώμη του ο ελληνικός προϋπολογισμός πρέπει να ελεγχθεί και να εξακριβωθεί η ρεαλιστικότητα των στόχων που έχουν τεθεί για το 2016.



    ΣΧΟΛΙΑ