• Πολιτική

    Γιατί μετάνιωσε ο Τσίπρας για την ημερομηνία εκλογών – Ποιοι νιώθουν δικαιωμένοι

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός


    Μετανιωμένος φέρεται να είναι ο Αλέξης Τσίπρας για την απόφασή του να μην γίνουν οι εθνικές εκλογές την ίδια ημερομηνία με τις ευρωεκλογές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σκέψεις που γίνονται τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι εάν οι εθνικές εκλογές είχαν γίνει στις 26 Μαΐου, ενδεχομένως η διαφορά από την ΝΔ θα ήταν μικρότερη. Ενώ τώρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ψαλίδα να ανοίξει ακόμη περισσότερο, όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι, που ξαφνικά τυγχάνουν και πάλι της εμπιστοσύνης των υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η αναγνώριση του σφάλματος, λένε οι ίδιες πληροφορίες, πηγάζει εκ των εσφαλμένων δημοσκοπικών στοιχείων, με τα οποία τροφοδοτείτο ο πρωθυπουργός πριν από τις ευρωεκλογές, που έδιναν εντελώς εσφαλμένη εικόνα της πραγματικότητας. Εδώ η καμπάνα χτυπάει για τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.

    Από την άλλη, υπάρχουν τώρα στελέχη που νιώθουν δικαιωμένα για τις εισηγήσεις τους να γίνουν οι εκλογές στις 26 Μαΐου. Ένας είναι ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να εξετάσει στα σοβαρά την προσφυγή στις εθνικές κάλπες τον Μάιο.

    Ο άλλος είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φέρεται να ήταν υπέρμαχος της προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο. Όλοι θυμούνται τη φράση του, την οποία επίτηδες είχε αφήσει να διαρρεύσει στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προοδευτική Συμμαχία στο Γαλάτσι, ότι «τώρα μπορείς να πας σε εκλογές». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης αισθάνεται τώρα δικαιωμένος για την πολιτική του εκτίμηση. «Εγώ στα ‘λεγα», είπε στον πρωθυπουργό.

    Ένα ακόμα κορυφαίο στέλεχος, με επιρροή στα μεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, επίσης πίστευε ότι το κυβερνών κόμμα θα έπρεπε να επισπεύσει τις εκλογές, ώστε να προλάβει τη στρατηγική ήττα. Όσον αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο υπάρχει ένα μυστήριο. Αν και ορισμένες πληροφορίες τον ήθελαν να εξετάζει στα σοβαρά και να ακούει τα επιχειρήματα περί πρόωρων εκλογών, δημοσίως δήλωνε πάντως πως προτιμά στο τέλος της 4ετίας ώστε να έχουν αποδώσει τα οικονομικά μέτρα.



    ΣΧΟΛΙΑ