• Πολιτική

    «Κάηκε» το debate των πολιτικών αρχηγών – Δεν βρέθηκε κοινή ημερομηνία

    • NewsRoom


    Οριστικό είναι το «ναυάγιο» μεταξύ των κομμάτων για το debate, καθώς στην συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, σήμερα το πρωί, δεν υπήρξε συμφωνία για μια κοινή ημερομηνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση για την 1η Ιουλίου, πρόταση με την οποία συμφώνησε η ΝΔ, αλλά διαφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα και συζήτησαν το ενδεχόμενο να γίνει το debate την 1η Ιουλίου, έστω και αργά το βράδυ.

    Τα κόμματα αντέδρασαν υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι η 1η Ιουλίου βγαίνει εκτός κάδρου λόγω της Συνόδου Κορυφής, με αποτέλεσμα οι αρχηγοί να γεμίσουν το πρόγραμμα εκείνης της ημέρας.

    Το ΚΚΕ πρότεινε η τηλεμαχία να διεξαχθεί στις 28 Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου, αλλά η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ο Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε να γίνει τηλεμαχία μόνο μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που η ΝΔ και τα άλλα κόμματα δεν αποδέχονται.

    Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζούλας, δήλωσε: «Το debate ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι, όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή.

    » Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το debate την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το debate ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις».

    Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Μανώλης Όθωνας σχολίασε πως «επιβεβαιώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ένωση Κεντρώων σημειώνεται: «Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την λύπη της για το ‘ναυάγιο’ του debate των πολιτικών αρχηγών. Στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου».

    Τις προηγούμενες ημέρες πριν από την συνεδρίαση της διακομματικής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν συμφωνήσει στην 27η και 28η Ιουνίου, όμως οι ημερομηνίες αυτές «σκόνταψαν» πάνω στα προγράμματα των μικρότερων κομμάτων.

    Ενδεικτικά, στις 27 Ιουνίου ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει προγραμματίσει κεντρική ομιλία στην Πάτρα και οι εκπρόσωποι του Περισσού δεν προτίθενται να την ακυρώσουν, καθώς ήδη ακύρωσαν την ομιλία στην Θεσσαλονίκη που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου. Επίσης, στις 28 Ιουνίου, την Παρασκευή, η Φώφη Γεννηματά περιοδεύει στην Αιτωλοακαρνανία.



    ΣΧΟΛΙΑ