• Πολιτική

    Γιατί άλλαξε το ραντεβού Δένδια με Τσαβούσογλου – Πώς η Ουκρανία μεταβάλλει την ατζέντα

    • Νένα Σώκου

    Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Για αύριο, Πέμπτη, μετατίθεται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντί για σήμερα όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο.

    Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα πρέπει να επιστρέψει αυθημερόν στην Αθήνα, για να συμμετάσχει μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην τηλεδιάσκεψη των ΝΑΤΟϊκών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

    Στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο οποίος, κατά πληροφορίες, ήταν αυτός που ζήτησε την εξ αποστάσεως συζήτηση.

    Κύριο θέμα της τηλεδιάσκεψης θα είναι η τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία (συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα), με τις εξελίξεις σε αυτό το σημείο του πλανήτη να αλλάζουν άρδην την ατζέντα.

    Το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας μέσα από το πρίσμα της αλλαγής της νέας αμερικανικής πολιτικής και της σκλήρυνσης της στάσης της Ουάσινγκτον έναντι της Μόσχας.

    Τα νέα δεδομένα εκτιμάται ότι θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στην Τουρκία, η οποία το τελευταίο διάστημα -και λόγω της απουσίας του αμερικανικού παράγοντα από την περιοχή της Μεσογείου-  διεκδικούσε για τον εαυτό της ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων, κοιτώντας και προς την πλευρά της Ρωσίας. Τώρα θα αναγκαστεί, εκτιμούν αναλυτές, να περιορίσει τις βλέψεις της και να καλύψει το κενό που έχει δημιουργήσει στις σχέσεις της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Δένδιας με Τσαβούσογλου

    Η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου την Πέμπτη στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί εντός αυτού του πλαισίου και μολονότι χαρακτηρίζεται ως βήμα προόδου, οι προσδοκίες για αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς οι προτεραιότητες αλλάζουν.

    Στο τραπέζι της συνάντησης θα μπουν όλα τα θέματα: η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και ειδικά το προσφυγικό, το Κυπριακό εν όψει της Πενταμερούς και οι εξελίξεις στην Λιβύη.

    Η άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου.

    Σκοπός της συνάντησης, όπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευθούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα. Η στάση της Τουρκίας περιορίζει τα περιθώρια λύσης, καθώς η θέση που προωθεί η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αυτή των δύο κρατών. Κάτι που απορρίπτεται από την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Στο θέμα της Λιβύης, οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα ήταν πυκνές και ραγδαίες.

    Ο διπλωματικός μαραθώνιος της ελληνικής πλευράς και οι επαφές του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη και στην Βεγγάζη απέφεραν καρπούς, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης, ο οποίος περιόρισε τις τουρκικές βλέψεις στην χώρα του, βάζοντας στην εξίσωση και την Ελλάδα μέσω ενός «μεσογειακού διαλόγου», που όπως είπε θέλει να ξεκινήσει.

    Δηλωμένος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι, πάντως, η κατάργηση του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, το οποίο υπεγράφη πριν από ενάμιση χρόνο και έχει δημιουργήσει μια επιπλέον δυσκολία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Πάντως, η λιβυκή πλευρά διατηρεί τις καλές σχέσεις της με την Άγκυρα, όπως φάνηκε και από τις κοινές δηλώσεις του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης και του Τούρκου προέδρου από την Άγκυρα.

    Μετά την συνάντησή τους την Πέμπτη, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα κάνουν κοινές δηλώσεις γύρω στις 7 το απόγευμα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν: Ο Αμερικανός Πρόεδρος πρότεινε σύνοδο κορυφής «σε τρίτη χώρα»

    Ρωσία: «Αντίπαλος» οι ΗΠΑ – Να μείνει μακριά από την Κριμαία

    Ρωσία: Λαμβάνει μέτρα ως απάντηση στην απειλητική στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ



    ΣΧΟΛΙΑ