Πολιτική

Γιάννα Αγγελοπούλου: Καλοδεχούμενη η κριτική, όμως όταν γίνεται με συγκρουσιακούς όρους δεν βοηθάει

  • NewsRoom
Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Γιάννα Αγγελοπούλου


Απαντήσεις στην έντονη κριτική που δέχτηκε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έδωσε η πρόεδρός της, Γιάννα Αγγελοπούλου, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, στο Μουσείου Μπενάκη, για το πλαίσιο των δράσεων και των εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

«Η όποια κριτική γίνεται στην προσπάθειά μας είναι καλοδεχούμενη. Όταν όμως γίνεται με όρους συγκρουσιακούς δεν βοηθάει κανέναν και σίγουρα όχι τον σκοπό που υποτίθεται ότι ‘υπηρετεί’. Πολύ περισσότερο όταν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και την εθνική ευαισθησία οποιουδήποτε» σχολίασε η κ. Αγγελοπούλου θυμίζοντας ότι «ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής, το εκτελεστικό συμβούλιο και τα μέλη της ολομέλειας εργάζονται χωρίς καμία αμοιβή. Άλλωστε, η λειτουργία και το έργο της Επιτροπής γίνονται με ίδιους πόρους, χωρίς καθόλου χρηματοδότηση από την Πολιτεία».

Η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε ότι «η Επιτροπή  δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο».

Πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή υπάρχει η αντίληψη ότι «ο διάλογος δεν είναι κίνδυνος, είναι μέσο για να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα την Επανάσταση. Πάντα με σεβασμό στη συλλογική μας μνήμη, στις ευαισθησίες των Ελλήνων, στη θρησκευτική μας παράδοση και στην πολιτιστική μας κληρονομία».

Η κ. Αγγελοπούλου κάλεσε «κάθε πολίτη που πιστεύει ότι έχει μια καλή ιδέα να μην διστάσει να την καταθέσει. Σημαντικό για εμάς είναι οι προτάσεις αυτές να αφήνουν μια παρακαταθήκη. Θέλουμε μετά από χρόνια να λένε: ‘Αυτό έγινε το 2021 με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση’».

Συμπλήρωσε ότι δίνεται η δυνατότητα σε όλη την ελληνική κοινωνία και σε όλους τους Έλληνες, στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό, να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα δράσεων της Επιτροπής. Αυτή είναι και η σημαντική πρωτοτυπία της προσπάθειάς μας.

«Ο εορτασμός των 200 ετών είναι εορτασμός όλων μας. Η προβολή της χώρας μάς αφορά όλους. Η περηφάνια για όσα πετύχαμε έως σήμερα και ο προβληματισμός για το πού θέλουμε να πάμε είναι κτήμα όλων μας» τόνισε.

Οι εκδηλώσεις

Μιλώντας για τις εκδηλώσεις, η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε ότι από το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν το 25% θα αφορά σε αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά σε δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστό αποτύπωμα ή θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση.

1η δράση – «Διαδρομές της Επανάστασης»: 200 νέα παιδιά ακολουθούν διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση αλλά και ταυτόχρονα, συνδέονται με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις της εποχής

2η δράση – «Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)»: Στόχος να αποδελτιωθούν για πρώτη φορά όλες οι ελληνικές εφημερίδες εκείνης της περιόδου καθώς και αναφορές για την Επανάσταση στα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού

3η δράση – «Οι Έλληνες Έμποροι και η Επανάσταση του 1821»: Μια σειρά ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζει τη δραστηριότητα των Ελλήνων Εμπόρων εκείνης της εποχής, το ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης και τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους

«Ιδιαίτερο βάρος θα ρίξουμε στη διεθνή προβολή της επετείου, ώστε να καταστήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ένα διεθνούς εμβέλειας γεγονός. Θυμίζοντας ότι είναι ένα σπουδαίο ορόσημο, ένας Αγώνας για Ελευθερία και Ανεξαρτησία που ενέπνευσε και άλλους λαού.

» Θα μιλήσουμε σε όλο τον κόσμο και για τη σύγχρονη Ελλάδα. Μια χώρα που ξέρει να κερδίζει τα μεγάλα στοιχήματα. Να ξεπερνά τις κρίσεις. Να γίνεται παράδειγμα προς μίμηση την ώρα της παγκόσμιας τραγωδίας. Μια χώρα που στα δύσκολα δείχνει σθένος και αντοχή.

» Θα τους καλέσουμε όλους στην εθνική μας γιορτή. Να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά και την περηφάνια μας. Να δουν από κοντά μια χώρα που αλλάζει και  προοδεύει, κρατώντας τις αξίες που τη διαμόρφωσαν. Την ελευθερία, την αλληλεγγύη, το φιλότιμο, την ανθρωπιά, τη γενναιότητα.

» Η Επιτροπή Ελλάδα 2021 συνεχίζει τις δράσεις της με στόχο τη διοργάνωση μιας επετείου που θα γεμίσει τους Έλληνες χαρά και περηφάνια. Θα φωτίσει τη διαδρομή αυτών των 200 χρόνων και θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση για το συλλογικό μας μέλλον» σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου.


ΣΧΟΛΙΑ