• Πολιτική

    Για αφόρητη υποκρισία κατήγγειλε ο Μητσοτάκης τον Τσίπρα: «Τι είχατε πει στον Πάιατ;»

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της νέας πενταετούς αμυντικής ελληνοαμερικανικής συμφωνίας

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της νέας πενταετούς αμυντικής ελληνοαμερικανικής συμφωνίας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Απύθμενη και αφόρητη υποκρισία που οδηγεί σε διαρκή αντίδραση από αντιπολιτευτική υποχρέωση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός  κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μάλιστα ειδική αναφορά σε όσα διημείφθησαν στην τελευταία συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον απελθόντα Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος δεν είχε διστάσει   να εκφράσει τότε την έκπληξή του για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της αναθεωρημένης MDCA.

    «Επειδή επικαλεστήκατε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ θα διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Είπε επί λέξει ότι “μένει έκπληκτος γιατί αυτή η σχέση ξεκίνησε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, τα τέσσερα μέρη που επεξεργαζόμαστε, είχαν εντοπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδειχθεί. Κατανοούν τη σημασία της σχέσης Ελλάδος ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν την δέσμευση”».

    «Τον συναντήσατε τον κ. Πάιατ τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να ανακοινώσετε τι του είπατε; “Έλα μωρέ να πω μια δύο κουβέντες για το εσωτερικό και εγώ στηρίζω τη συμφωνία”. Και αυτά τα είπε ο κ. Πάιατ. Τα αμφισβητείτε κ. Τσίπρα. Τα αμφισβητείτε κ. Κατρούγκαλε. Έρχεστε εδώ και μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί και δικαιολογείτε τη στάση σας σαν να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση […]  Είναι ξένη γλώσσα για εσάς κύριε Τσίπρα η γλώσσα του πατριωτισμού.», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Εάν δεν είχατε ποτέ κυβερνήσει θα θεωρούσα πως αυτές οι απόψεις αρμόζουν σε κόμμα που δεν μπήκε ποτέ στη βάσανο να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Κυβερνήσατε όμως, και ξεχάσατε γρήγορα τις πορείες προς την αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας (εν όψει του ταξιδιού στην Ουάσινγκτον και της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν) τι (δεν) έλεγε και έκανε ο κ. Τσίπρας όταν είχε πάει εκείνος στην αμερικανική πρωτεύουσα:

    «Αφήνω κατά μέρους τα περί διαβολικού ύφους του κ. Τραμπ. Για τη βάση της Σούδας λέγατε ότι “είναι γνωστό σε όλους πως έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και η δουλειά εκεί πρέπει να αναβαθμιστεί”. Κάθε χρόνο γιατί την ανανεώνατε τη Συμφωνία; Αυτό κάνουμε και εμείς. Πήγατε στην Ουάσιγκτον και κάνατε την ωφέλιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα κωλοτούμπα. Και ταυτόχρονα στείλατε το σήμα πως οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν για την εξωτερική πολιτική.

    Και τώρα έρχεστε πάλι να το γυρίσετε, να θυμηθείτε τις αντιαμερικανικές σας ρίζες πασπαλισμένες με ολίγον από πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Θα σα πως όμως τι δεν είπατε. Αναφέρεστε συνέχεια στα F-16. Γνωρίζετε πως στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές φωνές, όμως οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι στο Κογκρέσο, που μέχρι τώρα αρνείται, γιατί θεωρούν την Τουρκία μη αξιόπιστο εταίρο. Το 2018 που πήγατε στην Ουάσιγκτον η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα F-35 και τότε δεν υπήρχε μία αναφορά σας προς τις ΗΠΑ να μην τα πάρουν οι Τούρκοι, που με αυτά θα άλλαζαν την ισορροπία στο Αιγαίο. Ούτε μια αναφορά σας κ. Τσίπρα, τόση υποκρισία πια;».

    Η απάντηση Τσίπρα

    Απαντώντας, στη δική του δευτερολογία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εξηγήσει πως «δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή την [αρνητική] στάση» έναντι της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.

    Αλέξης Τσίπρας
    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της νέας πενταετούς αμυντικής ελληνοαμερικανικής συμφωνίας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    «Δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιλοαρικανοί ούτε αντιαμερικανοί. Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει σχετικά με όσα του καταλόγισε προηγουμένως ο Πρωθυπουργός:

    «Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας Κοινοβουλευτική Ομάδα».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Είμαστε με τη Δύση – Η αμυντική συμφωνία ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

    Τσίπρας στη Βουλή: Κάνετε τη χώρα δορυφόρο των ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ