• Πολιτική

    Γεραπετρίτης: Η κυβέρνηση μεριμνά για την ενεργειακή κάλυψη της χώρας

    • NewsRoom
    ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης

    O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης


    «Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε όλα τα σενάρια για τη σοβούσα κρίση στην Ουκρανία» διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

    Ο κ. Γεραπετρίτης, τόνισε επίσης ότι «υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο αυτή την στιγμή καταρτίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα της ενεργειακής ενίσχυσης της Ευρώπης. Σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα με όλους τους συναρμόδιους φορείς, φροντίζουμε ώστε να υπάρχει ενεργειακή κάλυψη, να μην υπάρξει έλλειμμα τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες και να έχουμε μια ανεκτή τιμή στα αποθέματά μας».

    Εξήγησε, ότι υπάρχουν δύο επίπεδα αντίδρασης στην περίπτωση της περαιτέρω ενεργειακής κρίσης, το ένα είναι η ευρωπαϊκή και το άλλο η εθνική αντίδραση.

    «Σε ό,τι αφορά την πρώτη, όλοι είμαστε συντεταγμένοι πίσω από την ευρωπαϊκή πολιτική και την πολιτική των συμμάχων μας. Ήδη εχθές υπήρξε μια τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Σαρλς Μισέλ για το θέμα στο οποίο συμμετείχε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Το βέβαιο είναι ότι αυτή την στιγμή πρέπει να επεξεργαζόμαστε όλα τα δεδομένα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή, υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο από πολλές πλευρές. Νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμο να έχουμε μια δευτερογενή θέση για ό,τι προκύψει, είτε πρόκειται για μια συνέχιση της κατάστασης αυτής είτε για μια επέμβαση μεγάλης έκτασης, ή μια σημειακή επέμβαση εκ μέρους της Ρωσίας. Ήδη αποδεικνύεται ότι η απειλή του πολέμου σε ό,τι αφορά τις συνέπειες για τρίτα κράτη είναι σημαντική. Ακόμα και αν δεν υπάρξει επέμβαση, αναδεικνύει πολλά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να μπορούμε να  εργαζόμαστε».

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα δεχθεί τις συνέπειες μιας κλιμάκωσης της κατάστασης. «Παρότι δεν είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι σε ό,τι αφορά τους αγωγούς που διέρχονται μέσα από την Ουκρανία, διότι λαμβάνουμε αέριο από άλλους αγωγούς, είναι βέβαιο ωστόσο ότι θα υπάρξει μια αντανακλαστική συνέπεια. Φροντίζουμε να έχουμε ένα δευτερογενές πλάνο ακόμα και με διμερείς συμφωνίες με τρίτα κράτη έτσι ώστε να μην υπάρξει ζήτημα απομείωσης των ενεργειακών μας αποθεμάτων».

    Είναι μεγάλη η πίεση που δέχεται η Ευρώπη και η χώρα μας, παραδέχτηκε ο κ. Γεραπετρίτης, εκφράζοντας την ελπίδα η διπλωματία να αποδώσει. «Είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Ήδη το ΥΠΕΞ έχει εκδώσει τις σχετικές οδηγίες, συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν άμεσα, έχει ζητηθεί να δηλωθούν τα στοιχεία επικοινωνίας στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο, έχει ενισχυθεί το προσωπικό στο ελληνικό προξενείο της Μαριούπολης και υπάρχουν όλα τα σχέδια για να μην υπάρχει κίνδυνος για τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί».

    Ερωτηθείς σχετικά με τον θάνατο των δύο ομογενών και τον τραυματισμών άλλων δύο από πυρά ουκρανών στρατιωτών στο χωριό Γράνιτνα, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη ήδη έχει ζητήσει ο Νίκος Δένδιας επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του για το ζήτημα αυτό. «Είναι σε εξέλιξη αυτή την στιγμή μια επιχείρηση για να διασφαλίσουμε  ότι οι έλληνες δεν θα βρεθούν σε υψηλό κίνδυνο. Έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες».

    «Η ενίσχυση στους ευάλωτους συμπολίτες μας θα συνεχιστεί για όσο χρόνο υπάρξει κρίση»

    Στο θέμα της ακρίβειας συνολικά και της διαχείρισής της από την κυβέρνηση, ο υπουργός, σημείωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 40 χρόνια, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να βρίσκεται στο 7,5% και στην χώρα μας να κινείται γύρω από το 5,5%.

    «Ειδικά στο πεδίο της ενέργειας, καταλαβαίνω τους Έλληνες πολίτες που αντιμετωπίζουν μια πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας το ίδιο και τις επιχειρήσεις. Το βασικό κόστος στο φυσικό αέριο έχει 5πλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Έχει υπάρξει μια προσπάθεια, μέρος αυτή της αύξησης να καλυφθεί με ενισχύσεις από την ελληνική πολιτεία ύψους 2 δις. έως και τον Φεβρουάριο. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί όλη η αύξηση και δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία χώρα. Η ενίσχυση στους ευάλωτους συμπολίτες μας θα συνεχιστεί για όσο χρόνο υπάρξει κρίση και θα πρέπει πράγματι να υπάρξει μια αντίδραση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του εισοδήματος για να μπορέσουν οι πολίτες και ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται στην πιο δύσκολη οικονομική θέση να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες μολονότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, είχαμε μια ετήσια αύξηση κοντά στο 5%, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. κυρίως λόγω της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών, το πιο σημαντικό είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού από την 1η Μαΐου. Ειδικά και στοχευμένα θα υπάρξουν ενισχύσεις, όπως στους αγρότες σε πολλά επίπεδα».

    Για τον Αλέξη Τσίπρα και όσα είπε στην χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «είτε αρνείται την πραγματικότητα που είναι μεγάλος κίνδυνος, είτε έχει άγνοια της πραγματικότητας που είναι απλή ανικανότητα. Να βγαίνουμε με μεγαλόστομες δηλώσεις και να κάνουμε μια πλειοδοσία που δεν είναι μετρήσιμη δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο στην εθνική μας οικονομία».

    Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει δύο βασικές αρχές, κανένα μέτρο που δεν είναι μετρημένο και στοχευμένη ενίσχυση εκείνων που την έχουν ανάγκη. Επιπλέον σε σχέση με την πρόσκληση από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό και την φυγομαχία που του προσάπτει, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο καταταγράφεται ένα ρεκόρ παρουσίας του πρωθυπουργού στην βουλή, σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

    «Υπάρχουν θεσμικά φόρα στα οποία ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν φυγομαχεί, άλλα είναι ο πρώτος ο οποίος τίθεται στην διαδικασία της ενημέρωσης των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Γεραπετρίτης κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σε σχέση με τον Μένιο Φουρθιώτη, υπογράμμισε «έχω διευκρινίσει σε όλους τους τόνους ότι εδώ έχουμε μια υιοθεσία του συγκεκριμένου κυρίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τιμήν τους τα υπόλοιπα κόμματα της βουλής δεν έχουν υιοθετήσει αυτή την στρατηγική και δεν έχουν κάνει καμία αναφορά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα στραφεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να είμαι σαφής ουδέποτε έχω συναντήσει τον συγκεκριμένο κύριο. Είχαμε μια ελάχιστη τυπική επικοινωνία η οποία αφορούσε θέματα θεσμικά. Εγώ έχω μια βασική αρχή, ο οποιοσδήποτε κάνει μια αναφορά θα πρέπει να απαντάται, ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα θέλω να πω ότι απορρίφθηκαν όλα τα αιτήματα τα οποία υπέβαλε ο ίδιος και το κανάλι που εκπροσωπούσε. Όχι απλώς δεν έχει γίνει καμία χάρη ή συναλλαγή, αλλά αντιθέτως μολονότι υπήρχαν αντίθετες εισηγήσεις και υπήρχε ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να διευκολύνει, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην υιοθετήσει κανένα από τα αιτήματα αυτά. Εκείνοι οι οποίοι σήμερα προστρέχουν να αγκαλιάσουν τον συγκεκριμένο κύριο ευελπιστώντας ότι θα έχουν κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν απέναντι στην κατάσταση αυτή. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκείνη που έστειλε τον φάκελο στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ήταν εκείνη που έστειλε τους φακέλους στην ελληνική δικαιοσύνη, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε όλα τα αιτήματα και εγώ πολύ εγκαίρως κατέθεσα μήνυση όταν προέκυψαν τα ζητήματα αυτά».

    Διαβάστε επίσης:

    Ντόρα Μπακογιάννη: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ουκρανική κρίση

    Οικονόμου: Παγκόσμιο φαινόμενο η ακρίβεια – Nέα μέτρα, όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά



    ΣΧΟΛΙΑ