F

Πολιτική

Γεραπετρίτης για self test: Κατά πάσα βεβαιότητα θα διατίθενται μέσω σούπερ μάρκετ

  • NewsRoom
Γιώργος Γεραπετρίτης

Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας


«Βγαίνουμε από το μεγάλο κάβο της πανδημίας με πολύ καλούς οιωνούς» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επικαλούμενος και τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας.

Μιλώντας στον «Max FM 93,4»της Πάτρας, «έδειξε» προμήθεια των self test μέσω των σούπερ μάρκετ και κατάργηση των περιορισμών στο ωράριο μέσα στο καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, έκανε λόγο για εξορθολογισμό, αφού στο τέλος της ημέρας δεν θα μπαίνει ούτε ευρώ παραπάνω στα δημόσια ταμεία.

Στο ερώτημα περί πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «δεν θα πάμε σε εκλογές, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός – που είναι και ο μόνος αρμόδιος – το έχει αποκλείσει».

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, βγαίνουμε από το μεγάλο κάβο της πανδημίας, βγαίνουμε με πολύ καλούς οιωνούς. Η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρυθμό ανάπτυξης για το α’ τρίμηνο του 2021, ανάπτυξη της τάξης του 4,4%, όταν σε όλη την Ευρώπη έχουμε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας (…) υπάρχει μια πολύ σημαντική δυναμική, ένα ρεύμα, ελπίζω αναπτυξιακό, το οποίο θα πρέπει να μπορέσουμε να το εδραιώσουμε και να το αυξήσουμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές» κατέληξε.

Ο ανασχηματισμός και στα self test από τα σούπερ μάρκετ

Για το  θέμα του ανασχηματισμού, επίσης αποκλειστικής αρμοδιότητας του πρωθυπουργού, όπως τόνισε, «αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι προέχει το να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει. Ό,τι χρειαστεί σε επίπεδο παρεμβάσεων, θα γίνει στο χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός. Είναι πάντως μια στιγμή κατά την οποία η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της χώρας, στην οικονομία, τη διατήρηση της εργασίας, την ανάπτυξη του τουρισμού που είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία» ανέφερε δείχνοντας και τους τομείς που μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Στο θέμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, αφού δεσμεύτηκε ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η επάρκειά τους σε όλες τις φαρμακαποθήκες της χώρας, είπε: «Θα πάμε κατά πάσα βεβαιότητα μέσω των σούπερ μάρκετ, που έχουν την υποδομή (…) θα παραλαμβάνονται από τα σούπερ μάρκετ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και σε ένα stand, το οποίο θα δημιουργηθεί σε αυτά».

Ερωτηθείς για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, ο υπουργός απάντησε ότι «με προσοχή θα πρέπει να πάμε σε περαιτέρω ανοίγματα, αυτή τη στιγμή καταγράφεται σημαντική μείωση σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σημαντική μείωση της θετικότητας. Με προσοχή θα πρέπει να πορευθούμε σε σταδιακά ανοίγματα και σε ό,τι αφορά το κομμάτι του ωραρίου (…) σταδιακώς κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αισθάνομαι ότι θα πρέπει να σταματήσει τελείως το περιορισμένο ωράριο. Ο σκοπός του ωραρίου είναι περισσότερο να αποτρέψουμε τη διασκέδαση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο».

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «για μακρό χρόνο οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίζονταν με τρόπο που δεν απηχούσε την πραγματική αξία των ακινήτων» και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν επειδή έχει υπάρξει κρατική αδράνεια για πάρα πολλά χρόνια, σε μια περιοχή που έχει υποβαθμιστεί, δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος ΕΝΦΙΑ με βάση την αντικειμενική αξία πριν από δεκαετίες. Αυτό δεν είναι δίκαιο».

Αντιθέτως, συνέχισε, «υπάρχουν περιοχές ενόσω είναι πολύ ακριβές στην πραγματικότητα, επειδή δεν έχουν μπει καν στο σύστημα, πληρώνουν ελάχιστο ΕΝΦΙΑ. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια εξορθολογισμού, να καταστεί πιο δίκαιος ο φόρος». Και, εν κατακλείδι, «στο τέλος της ημέρας το ποσό το οποίο θα αποδίδεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα είναι ακριβώς το ίδιο για το Δημόσιο. Δεν αποσκοπούμε σε αύξηση των φορολογικών εσόδων, το ίδιο θα παραμείνει. Απλώς θα καταστεί πολύ πιο δίκαιο».

Διαβάστε ακόμη:

Άρση μέτρων: Ανακοινώσεις Κικίλια – Χαρδαλιά στις 7 για απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσική και γάμους, δεξιώσεις

Ο Άκης Σκέρτσος αφήνει πίσω του τους «αφύσικους περιορισμούς» της πανδημίας με Foo Fighters


ΣΧΟΛΙΑ