ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η νέα αμερικανική βάση, τι είδε και τι είπε ο Γεραπετρίτης στη Λιβύη, από ποιον βουλευτή έκλεψαν… παράσημα και ο «κουμπουροφόρος» γραμματέας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναχωρεί σήμερα για την Τρίπολη, όπου θα πραγματοποιήσει ολιγόωρη επίσκεψη, στοχεύοντας στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία είναι επισήμως αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αμπντούλ Χαμίτ Ντιμπεϊμπά, προκειμένου να συζητηθούν στρατηγικά θέματα και να διαμορφωθούν σχέσεις συνεργασίας, παρά τις πρόσφατες εντάσεις γύρω από τη διαχείριση των θαλάσσιων ζωνών.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια συγκυρία με επιπλέον προκλήσεις, μετά την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης από τη Λιβύη στα Ηνωμένα Έθνη. Με αυτή τη διακοίνωση, η Λιβύη αμφισβητεί τη μέση γραμμή, η οποία χρησιμοποιείται ως αφετηρία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, υιοθετώντας, ουσιαστικά, τις παράνομες προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτή η κίνηση αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή και τη δικαιοδοσία για έρευνες στα θαλάσσια τεμάχια Κρήτη-1 και Κρήτη-2, για τα οποία η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron έχει εκφράσει ενδιαφέρον.
Η νέα ρηματική διακοίνωση της Λιβύης προκαλεί νέες εντάσεις, καθώς η Τρίπολη υιοθετεί θέσεις που παραπέμπουν ευθέως στις θέσεις της Τουρκίας. Η Λιβύη, με τη θέση της για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, παραβλέπει την ύπαρξη των ελληνικών νησιών και προβάλλει τη θέση ότι αυτά δεν διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα πέρα από τα χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων. Αυτή η θέση αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην Κρήτη και τα γύρω θαλάσσια τεμάχια.
Ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να παρουσιάσει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτοντας τις αβάσιμες αξιώσεις του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο υπουργός θα επαναλάβει, όπως έκανε και στη Βεγγάζη, την επιθυμία της Ελλάδας να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2009-10. Η ελληνική πλευρά διατηρεί τη θέση ότι οι Λιβυκές αρχές, παρά τις διαφωνίες, σέβονται την μέση γραμμή στον τομέα των θαλάσσιων παραχωρήσεων.
Η Αθήνα είναι πλήρως συνειδητοποιημένη για τον βαθμό επιρροής που ασκεί η Άγκυρα στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτή η συγκυρία μπορεί να αξιοποιηθεί για να φέρει την Τρίπολη σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος θα βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Παρά τις προκλήσεις, η Ελλάδα επιθυμεί να αναδείξει τη διάθεσή της για θεσμικό διάλογο με τη Λιβύη, ακόμα και αν η κυβέρνηση Ντιμπεϊμπά φαίνεται να κινείται σε μια πορεία αποσταθεροποίησης. Η χώρα βιώνει αυξανόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στις πολιτοφυλακές, ενώ η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, που αποτελεί τον αντικειμενικό σκοπό της μεταβατικής κυβέρνησης, φαντάζει μακρινή.
Η Αθήνα δεν αμελεί, πάντως, τις προοπτικές εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με τη Λιβύη. Η Ελλάδα πρόκειται να εξετάσει συγκεκριμένες προτάσεις για επιχειρηματικές συνεργασίες, όπως συνέβη και στις επαφές της Βεγγάζης με τον στρατάρχη Χαφτάρ. Παράλληλα, το μεταναστευτικό παραμένει στην ατζέντα του κ. Γεραπετρίτη, αν και από τη δυτική Λιβύη δεν καταγράφονται σημαντικές ροές προς τα νότια ελληνικά παράλια.
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την διάλυση του υπουργείου Παιδείας
Ο αιφνιδιασμός για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η «προφητεία» του Αδωνι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- METLEN ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα αντέξετε με αυτά που θα διαβάσετε και ποιο είναι τώρα το απόλυτο trade με οδηγό της Goldman
- Γιατί το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» κινδυνεύει να αποτύχει
- Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Μεγαλώνει το χάσμα – Τα τρία σημεία διαφωνίας που… ρίχνουν το έργο στα βράχια
- Sea-Intelligence: Αυξήθηκαν οι ρύποι από τις επιθέσεις των Χούθι και τον περίπλου της Αφρικής από τα πλοία κοντέινερ
