• Διεθνής πολιτική

    Γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προαναγγέλλει ο Ερντογάν!

    • NewsRoom
    ρετζεπ ταγιπ ερντογαν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας


    Την πρόθεσή του να στείλει πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος, ουσιαστικά, στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναλυτικότερα, μιλώντας σε συνέδριο για το Φυσικό Αέριο και τον διαμοιρασμό του, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιού, λέγοντας ότι η Τουρκία προχωρά το έργο παρέα με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε, μάλιστα, «φίλο», και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Κύπρο και στις έρευνες για φυσικό αέριο που γίνονται στην περιοχή, λέγοντας: «Ξέρω ότι θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα και σε σχέση με τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

    «Θα προχωρήσουμε μαζί. Θα επενδύσουμε σε αυτό μαζί. Η αντιπροσωπεία που θα διαμορφωθεί, η ομάδα που θα διαμορφωθεί, θα κάνει γεωτρήσεις για όλους και, ό,τι βρεθεί, θα μοιραστεί στη Βόρεια και τη Νότια Κύπρο, ανάλογα με τον πληθυσμό τους», είπε και δήλωσε: «Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση εδώ».

    «Επιταχύνουμε τη σεισμική έρευνα και τις γεωτρήσεις. Έχουμε αποστείλει ένα πλοίο 36 μέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το πλοίο μας θα είναι σύντομα στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση. Κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», είπε.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι ανερχόμενη δύναμη, όπως ήταν πριν από 15 χρόνια, όπως πιστεύουν κάποιοι.

    «Η Τουρκία δεν θα σταματήσει μέχρι να φτάσει στην κορυφή», ανέφερε ο Ερντογάν.

    Στόχος η μείωση της εξάρτησης της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας

    Η κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας θα ξεκινήσει το 2018, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε πως θα κάνει τα εγκαίνια του εργοστασίου «πολύ σύντομα» μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Νωρίτερα αυτό τον μήνα, πηγές δήλωσαν πως το πρόγραμμα αυτό, ύψους 20 δισ. δολαρίων, είναι πιθανόν να μην είναι έτοιμο να ξεκινήσει το 2023, όπως είναι ο στόχος, καθώς η ρωσική εταιρία που κατασκευάζει τον σταθμό, η Rosatom, προσπαθεί μάταια μέχρι στιγμής να βρει εταίρους στην Τουρκία.

    Η Rosatom αναζητεί τούρκους εταίρους για να αναλάβουν μερίδιο 49% του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας.

    Ο σταθμός του Ακούγιου, 4.800 μεγαβάτ, έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας, όμως σημειώνονται συνεχώς καθυστερήσεις αφότου η Ρωσία κέρδισε το σχετικό συμβόλαιο το 2010.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: O Ερντογάν κουνάει το δάχτυλο στις ΗΠΑ: «Πρέπει να μας σέβεστε!»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αβδούλ Χαμίτ Β’: Ποιος ήταν ο «κόκκινος σουλτάνος» – ίνδαλμα του Ερντογάν



    ΣΧΟΛΙΑ