• First Top Stories

    Γενικόλογα… μισόλογα που διαψεύδουν προσδοκίες

    • NewsRoom


    Παρατείνεται η αγωνία των συνταξιούχων, αφού άκρη δεν βγήκε από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν από 1/1/2019, ο Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε στην επανάληψη της πάγιας θέσης της κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ κάνει λάθος στις προβλέψεις του και ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι αναγκαίες.

    Η παρά πολύ προσεκτική διατύπωση του πρωθυπουργού, που έχει στόχο να μην ταραχθούν τα νερά, λίγο πριν φτάσουν οι δανειστές στην Αθήνα (σ.σ. φτάνουν αύριο), μεταθέτει τις αποφάσεις για τον Οκτώβριο, στο «τσεκάρισμα» του προϋπολογισμού από την Κομισιόν, αφήνοντας τους συνταξιούχους να ζουν μέσα στην αγωνία.

    Ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα: «Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η άποψη του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Είμαστε βέβαιοι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου για περικοπες στι συντάξεις.

    » Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, όπου θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.

    » Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό».

    Παράλληλα, τα μέτρα που ανακοίνωσε για φοροελάφρυνση στις επιχειρήσεις δεν αφορούν το άμεσο μέλλον, αλλά έχουν ορίζοντα τετραετίας, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Επίσης, από την ομιλία του πρωθυπουργού έλειπε η παραμικρή αναφορά στην προγραμματισμένη μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ από 1/1/2020, ενώ απουσίαζε και η οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της φοροελάφρυνσης μισθωτών και συνταξιούχων.

    Όσον αφορά τις εξαγγελίες για τον ΕΝΦΙΑ, η μείωση έως και 50% για 1,2 εκατ. μικροϊδιοκτήτες και μάλιστα σε δυο δόσεις θα έχει ως αποτέλεσμα περί τα 25 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τη μεγάλη ομάδα μεσαίων ιδιοκτητών δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση.

    Αμιγώς προεκλογική και με στόχο, όπως το ομολόγησε και ο ίδιος, την προσφορά χείρας βοηθείας προς τον κυβερνητικό εταίρο η επιστροφή αναδρομικών ύψους ενός δισ. ευρώ σε ένστολους και δικαστικούς.

    Οι μόνοι… ευτυχισμένοι από τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα πρέπει να είναι οι ΠΑΟΚτσήδες, στους οποίους υποσχέθηκε νέο γήπεδο στην Άνω Τούμπα με την παραχώρηση χώρου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι έντεκα προεκλογικές παροχές που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% και επιδότηση ενοικίου για χιλιάδες οικογένειες υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεχίζεται η αγωνία για τις συντάξεις – Τι είπε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ



    ΣΧΟΛΙΑ