• Πολιτική

    Γαλλικές εκλογές: Εκλογικό θρίλερ στη Γαλλία για την πρώτη θέση – Ψήφο με ψήφο πάλευαν Μακρόν και Λεπέν (upd)

    • NewsRoom
    Γαλλία

    Από αριστερά: Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν


    Μάχη ψήφο με ψήφο έδωσαν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν για τον τελικό νικητή του πρώτου γύρου, με κάθε νέο αποτέλεσμα που ενσωματωνόταν στα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών να αλλάζει τον τελικό νικητή.

    Αρχικά, οι πρώτες καταμετρημένες ψήφοι έδιναν ένα προβάδισμα 2% της Μαρίν Λεπέν, ωστόσο καθώς η βραδιά προχωρούσε το προβάδισμα άλλαζε συνεχώς χέρια. Είναι χαρακτηριστικό πως στο 75% η Λεπέν προηγείτο με 23,2% έναντι 23,04% του Μακρόν, ενώ στο 85% η πρωτιά είχε περάσει, οριστικά όπως αποδείχθηκε  στα χέρια του Μακρόν (23,9 έναντι 21,4% της Λεπέν).

    Πάντως, το αποτέλεσμα λίγη σημασία θα μπορούσε να έχει για τον νικητή του β΄ γύρου, στις 7 Μαΐου, καθώς οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις δήλωσαν πως υποστηρίζουν τον κεντρώο υποψήφιο. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν ο οποίος δεν θέλησε να υποστηρίξει κάποιον από τους δύο διεκδικητές, αλλά να ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να απέχουν από τον δεύτερο γύρο. Ο κ. Μακρόν αναμένεται πως θα έχει μια εύκολη εκλογή στον δεύτερο γύρο.

    Ωστόσο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ενδεικτικό για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες στη χώρα τον Ιούνιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γαλλικές εκλογές: Όλοι εναντίον της Λεπέν στο δεύτερο γύρο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρίν Λεπέν: «Το πρώτο βήμα έγινε – Ώρα να ελευθερώσουμε τους Γάλλους πατριώτες»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γαλλικές εκλογές: Μακρόν και Λεπέν περνούν στον επόμενο γύρο δείχνουν τα exit polls



    ΣΧΟΛΙΑ