• Πολιτική

    Φρουζής στην προανακριτική: Ο τζίρος της Novartis εκτινάχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom

    Κωνσταντίνος Φρουζής


    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το πρωί η κατάθεση Φρουζή στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis επανέλαβε και σήμερα ότι η Ελένη Τουλουπάκη τον κάλεσε για να της πει αυτά που ήθελε εκείνη, κι όχι αυτά που είχε εκείνος να καταθέσει.

    Ξεκινώντας την σημερινή κατάθεση ο κ. Φρουζής θέλησε να δώσει διευκρινίσεις για όσα είπε προχθές: «Διάβασα ότι υπήρξαν αμφιβολίες για το αν έγινε η συνάντηση με την κ. Τουλουπάκη. Στις 23 Ιουνίου 2018 το επίβεβαίωσε με δημοσίευμα η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου».

    Ο κ. Φρουζής αναφέρθηκε και στον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, λέγοντας ότι τον συνάντησε μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου, μαζί με καμιά 20αριά άλλα άτομα και δεν πρόλαβε ούτε να του μιλήσει.

    Είπε ακόμη ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Σε άλλο σημείο της κατάθεσης ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε πως έβλεπε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση, πριν από το 2015. Είπε συγκεκριμένα ότι είχε πάει στην Κουμουνδούρου και είχε επαφές με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία.

    Ο πρώην επικεφαλής της Novartis φέρεται να έχει πει ότι «τους είδα πριν το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική δαπάνη (από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά).

    Η βαλίτσα και οι τιμές των φαρμάκων

    Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά,  και ειδικότερα στα όσα είχαν καταθέσει προστατευόμενοι μάρτυρες ότι είχε μεταφέρει σε αυτόν βαλίτσα με χρήματα, ο κ. Φρουζής είπε: «Προσωπικά ποτέ δεν συνάντησα πριβέ τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν μετέφερα ποτέ τίποτα προς αυτόν. Ούτε τροχήλατο ούτε… ιπτάμενη βαλίτσα».

    Πρόσθεσε μάλιστα: «Τον Σαμαρά τον συνάντησα σε μία μεγάλη και ανοιχτή συνάντηση παρουσία της Ανγκελα Μέρκελ. Κλήθηκα ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Δίπλα μου καθόταν ο Δασκαλόπουλος, ως πρόεδρος του ΣΕΒ. Ήμουν μάλιστα και επιθετικός ως προς τη γερμανική αντιπροσωπεία για να πιέσει την κυβέρνηση Σαμαρά να μας πληρώσει. Η παρέμβασή μου για τα χρέη της φαρμακοβιομηχανίας έπαιξε στον Τύπο».

    Συνεχίζοντας την κατάθεσή του είπε: «Στη νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ επιτράπηκε κατόπιν η αύξηση της τιμής φαρμάκου. Τα πρωτότυπα φάρμακα ήταν σε ευνοϊκό πλαίσιο επί ΣΥΡΙΖΑ. Όχι με Σαμαρά». Ενώ αναφερόμενος στον Παναγιώτη Πικραμμένο είπε ότι «τον είδα μία φορά στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής».

    «Εκτινάχθηκε ο τζίρος της Novartis επί ΣΥΡΙΖΑ»

    «Δεν υπήρχε ταχεία αποπληρωμή οφειλών στη Novartis. 480 εκατομμύρια ευρώ ήταν ο τζίρος μας και το 2014 ήταν 330 εκατ. ευρώ. Από το 2015 έως το 2019 ήταν αλματώδης η αύξηση. Ο τζίρος εκτοξεύτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, έφτασε στα 400-420 εκατ. ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε 150 εκατ. χρέη από το Δημόσιο» είπε επίσης ο κ. Φρουζής.

    Η κατάθεση ξεκίνησε με ένταση και με ερωτήματα για το πώς έγιναν οι διαρροές από την συνεδρίαση της Τρίτης.

    Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, μάλιστα, φέρεται να είπε πως «είδα κι εγώ ότι υπήρξαν διαρροές, αλλά όχι από εμένα».



    ΣΧΟΛΙΑ