ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναδρομικά Σεπτεμβρίου: 45.000 απόστρατοι θα λάβουν επιστροφές έως και 2.500 ευρώ – Τι περιλαμβάνει η ψηφιοποίηση στις συντάξεις
Ρύθμιση με την οποία επιχειρεί να διορθώσει το πρόβλημα με την υψηλή φορολογία που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι ειδικών μισθολογίων μετά την εφάπαξ επιστροφή των αναδρομικών, φέρνει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.
Με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, οι φορολογικές κρατήσεις στα ποσά μπορεί να ξεπερνούσαν ακόμα και το 45% των ποσών. Με τη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο, μπαίνει «κόφτης» στις φορολογικές επιβαρύνσεις επί των ποσών. Πλέον, κατ’ εξαίρεση, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό θα εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις (άρθρο 60 του ν.4172/2013).
Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις νόμου που ψηφίστηκαν από τη βουλή για την καταβολή εφάπαξ αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, Πανεπιστημιακούς και γιατρούς προέβλεπαν συνολικό κόστος 1,4 δισ για τον προϋπολογισμό, το οποίο μετά την παρακράτηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών περιοριζόταν σε 820 εκατ. ευρώ. Πλεόν, μετά την προωθούμενη διάταξη, τα συνολικά «καθαρά» αναδρομικά για τους δικαιούχους θα είναι υψηλότερα.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών
Σε συνέχεια της ψήφισης από τη Βουλή των νομοθετικών διατάξεων για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και ενόψει της έκδοσης των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή του ως άνω ποσού στους δικαιούχους, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι θα προβεί άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεση, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις (άρθρο 60 του ν.4172/2013.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πρέβεζα: Πυρκαγιά στην περιοχή Βρυσούλα – Ήχησε 112 για ετοιμότητα
- Μητσοτάκης: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – Χρέος μας να σταματήσει ο ανθρώπινος πόνος
- Ουκρανία: Συναντήσεις επί συναντήσεων για μια ειρηνευτική συμφωνία – Τι δήλωσε ο Ζελένσκι
- OceanPal (Σεμίραμις Παληού): Με ζημιές στο εξάμηνο – Στα 6,2 εκατ. τα έσοδα
