• Πολιτική

    Φον ντερ Λάιεν σε Σαρλ Μισέλ: Δεν θα επιτρέψω να συμβεί ξανά ότι έγινε στην Άγκυρα

    • NewsRoom
    Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Αναστάτωση συνεχίζει να προκαλεί στην ηγεσία της ΕΕ το «sofagate», με την σεξιστική συμπεριφορά που επιφύλαξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή της,  μαζί με τον Σαρλ Μισέλ, στην Τουρκία.

    Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποίησαν την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντησή τους τη Δευτέρα, με το ζήτημα της συμπεριφοράς του Τούρκου Προέδρου να βρίσκεται στο επίκεντρο. Κοινοτική πηγή ανέφερε πως ύστερα από τη θύελλα αντιδράσεων, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε στον Σαρλ Μισέλ πως δε θα επιτρέψει ποτέ να ξανασυμβεί κατάσταση σαν αυτή της Άγκυρας.

    Πριν από λίγες ημέρες, εκπρόσωπος της Φον ντερ Λάιεν είχε αναφέρει πως η πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην ουσία, κατά τη συνάντησή της με τον Ερντογάν, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει ό,τι συνέβη.

    Την ίδια ώρα, το Politico αποκαλύπτει πως αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή μια ακόμα εικόνα εξευτελισμού της προέδρου της Κομισιόν από τον Ερντογάν, καθώς παρόμοιο σκηνικό είχε στηθεί και στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε. Ο διπλωματικός σύμβουλος της φον Ντερ Λάιεν, Φερνάντο Αντερσεν Γκιμαράες , μπήκε στην αίθουσα πριν από την έναρξη του επίσημου γεύματος και πείδε ότι είχαν τοποθετηθεί συνολικά 10 καρέκλες στο τραπέζι. Μόνο δύο από αυτές, που προορίζονταν για τον Σαρλ Μισέλ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν πλάτη διπλασίου μεγέθους από τις υπόλοιπες, ενώ δεν είχε προβλεφθεί καρέκλα για τον ίδιον.

    Ο Γκιμαράες ζήτησε αμέσως από τους Τούρκους που ήταν υπεύθυνοι για την οργάνωση του γεύματος, να βάλουν άλλη μία «ψηλή καρέκλα» -για την πρόεδρο της Κομισιόν- και ακομα μία, κανονικών διαστάσεων για τον ίδιον. Η απαίτησή του έγινε δεκτή χωρίς πολλές συζητήσεις .



    ΣΧΟΛΙΑ