• Πολιτική

    Φον Ντερ Λάιεν για σκάνδαλο Pegasus: Εντελώς απαράδεκτη αν επιβεβαιωθεί η κατασκοπία σε βάρος δημοσιογράφων

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    «Εντελώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το σκάνδαλο Pegasus, με τη χρησιμοποίηση λογισμικού κατασκοπίας σε βάρος δημσιογράφων, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ερωτηθείσα σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην Πράγα για την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Τσεχίας.

    «Πρέπει να επιβεβαιωθεί, εάν είναι έτσι, είναι εντελώς απαράδεκτο και εναντίον κάθε είδους κανόνα που έχουμε στην ΕΕ» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ότι η ελευθεροτυπία αποτελεί πυρήνα των αξιών της ΕΕ.

    Η υπόθεση «Pegasus» αφορά τις κατηγορίες κατά της ισραηλινής εταιρείας NSO, σύμφωνα με τις οποίες  η εταιρεία με έδρα το Τελ Αβιβ διαθέτει εμπορικά το λογισμικό «Pegasus», με το οποίο διευκόλυνε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, δικηγόρων και αντιφρονούντων σε όλον τον κόσμο.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το λογισμικό Pegasus, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου ενός smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπήρχαν υποψίες εδώ και καιρό για τη συγκεκριμένη εταιρεία.

    Η NSO διαβεβαιώνει από την πλευρά της πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.

    Η έρευνα δημοσιεύθηκε την Κυριακή από δεκαεπτά διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, τη βρετανική The Guardian και την αμερικανική The Washington Post. Σύμφωνα με την έρευνα, παρακολουθούνταν 50.000 τηλεφωνικοί αριθμοί από το 2016. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι αριθμοί τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, 85 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 65 επικεφαλής επιχειρήσεων. Η λίστα συμπεριλαμβάνει επίσης αρκετές πολιτικές προσωπικότητες – έναν αρχηγό κράτους και δυο αρχηγούς κυβερνήσεων στην Ευρώπη – τα ονόματα των οποίων θα αποκαλυφθούν τις προσεχείς ημέρες.

    Διαβάστε επίσης

    EAB: Προκήρυξη για την πρόσληψη 333 εργαζόμενων ορισμένου χρόνου

    NGM Energy: Με ένα τάνκερ VLCC ενίσχυσε το στόλο της η ναυτιλιακή της οικογένειας Μουνδρέα

    ΣΕΒ: Δέσμη μέτρων για τη δίκαιη μετάβαση του ανθρώπινου δυναμικού στην πράσινη οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ