• Πολιτική

    Φλωρίδης: «Περίεργες» διατάξεις του Ποινικού Κώδικα θα αλλάξουν

    • NewsRoom
    Γιώργος Φλωρίδης, νέος υπουργός Δικαιοσύνης

    Γιώργος Φλωρίδης, νέος Υπουργός Δικαιοσύνης


    Συγκεκριμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, με βασικό στόχο την γρήγορη απονομή της, προανήγγειλε από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

    Ο κ. Φλωρίδη προανήγγειλε πρόστιμα και ποινές για όσους επιδίδονται στην «βιομηχανία» αγωγών και μηνύσεων και οι υποθέσεις τους καταλήγουν κατά κύριο λόγο στο αρχείο.

    «Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνεται καταχρηστικά» ανέφερε ο κ. Φλωρίδης, ενώ πρόσθεσε ότι ο νέος δικαστικός χάρτης θα περιλαμβάνει ενοποιήσεις δικαστηρίων – αλλά όχι καταργήσεις – σε μια περιφέρεια και ορθολογικότερη αξιοποίηση των δικαστών.

    Ο κ. Φλωρίδης, απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, ανέφερε πως η κυβέρνηση πρόκειται να αποκαθάρει τον Ποινικό Κώδικα από περίεργες διατάξεις οι οποίες προστέθηκαν επί των ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως η εξαφάνιση του άρθρου 404 για την τοκογλυφία των τραπεζών ή οι διατάξεις για την απιστία.

    «Η απιστία δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. Δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία, πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτό εσείς το κάνατε στον Κώδικα του 2019. Επίσης στα ζητήματα της απάτης, πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω»,  ανέφερε.

    «Ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται διότι σου λέει ότι ‘εγώ με το παραμικρό οδηγούμαι σε ένα δικαστήριο, ενώ κάποιοι άλλοι, πώς καταφέρνουν και τη γλυτώνουν;», τόνισε, ενώ πρόσθεσε «ξέρετε πότε εξαφανίστηκε το άρθρο για την τοκογλυφία των τραπεζών; Επι ΣΥΡΙΖΑ».

    Απάντησε επίσης για τις παρακολουθήσεις, λέγοντας πως η υπόθεση που απασχόλησε Βουλή και τις ανεξάρτητες αρχές βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. « Ζητάτε πληροφόρηση. Δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην προανακριτική διαδικασία. Δεν πιστεύω να θέλετε να υποκαταστήσω του εισαγγελείς…».

     



    ΣΧΟΛΙΑ