Πολιτική

Exit Polls: Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι δημοσκόποι

  • NewsRoom


Στα χέρια των δημοσκόπων και των κομμάτων βρίσκονται ήδη τα στοιχεία από τα πρώτα Exit Polls αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα.

Τόσο στο επιτελείο του πρωθυπουργού όσο και στης αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει πυρετός αναλύσεων για τα ποσοστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων στοιχείων ενώ το δεύτερο κύμα των στοιχείων από τα Exit Polls θα έρθει περίπου στις 16:00 το μεσημέρι. Εκεί θα υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος αγγίζει το 30%, αλλά και ποια είναι η διαφορά της ψαλίδας μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου.

Μεγάλο στοίχημα για όλα τα κόμμα αποτελούν οι αναποφάσιστοι, νεαροί ηλικίας 17-24, οι οποίοι ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα μεταβούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τα τελικά Exit Polls

Τα τελικά αποτελέσματα του exit poll για τις ευρωεκλογές 2019 θα ανακοινωθούν στις 19.00, την ώρα δηλαδή που θα κλείσουν οι κάλπες.

Αμέσως μετά ξεκινά η μετάδοση των αποτελεσμάτων για τις Ευρωεκλογές, τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019 μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic.

Οι πέντε ιδιωτικοί τηλεοπτικοί θα παρουσιάσουν με ένα κοινό exit poll, τα πρώτα «μηνύματα» της κάλπης, αμέσως μετά το κλείσιμό της, στις 7 το απόγευμα, βασισμένη σε όσα έχουν απαντήσει όσοι ψηφοφόροι συμμετέχουν στην έρευνα.

Από την πλευρά της η ΕΡΤ, δεν θα παρουσιάσει exit poll, αλλά μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον φιλοξενούμενο εκλογικό αναλυτή, Ηλία Νικολακόπουλο.

Αναλυτικά, κοινό exit poll για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2019, θα παρουσιάσουν τα κανάλια το βράδυ της Κυριακής, στις 19:00 οπότε και κλείνουν οι κάλπες.

Το exit poll για τις εκλογές αναμένεται να παρουσιάσουν ΑΝΤ1, Alpha, Open, One Channel, Star και ΣΚΑΪ.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν διαμορφώσει, εξάλλου, το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν ειδικές εκπομπές για τις εκλογές.

Ο ΑΝΤ1 θα συμμετάσχει στο exit poll με την εταιρεία Marc και ο διευθύνων σύμβουλος Θωμάς Γεράκης θα παρουσιάσει τα στοιχεία.

Ο Alpha συνεργάζεται με τη Metron Analysis και τα αποτελέσματα του exit poll θα ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στράτος Φαναράς.

Το Open θα μεταδώσει το exit poll με τον διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστα Παναγόπουλο.

Το Star συνεργάζεται με την MRB και τον Δημήτρη Μαύρο.

Όσο για τον ΣΚΑΪ, παρότι αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα μεταδώσει «μεγάλη δημοσκόπηση», εντούτοις τελικώς θα συμμετάσχει στο κοινό exit poll, σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του σταθμού. Το αποτέλεσμα θα μεταδώσει ο Γιώργος Αράπογλου από την PulseRC.

Το One Channel παρότι προς το παρόν μεταδίδει πρόγραμμα μόνο μέσω διαδικτύου και από τις ιδιωτικές πλατφόρμες Cosmote TV και Nova, αναμένεται να συμμετάσχει στο exit poll, όπως ανέφερε το avgi.gr.

Τέλος, η ΕΡΤ σε συνεργασία με την Κάπα Research θα μεταδώσει πρόθεση ψήφου των πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στις 15 Μαΐου, στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης θα βρίσκεται «ο γνωστός εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος» ο οποίος, όπως σημειώνεται, «δίνει την πρώτη εκτίμηση για την ετυμηγορία της κάλπης, σχολιάζει και αναλύει τα αποτελέσματα και παρουσιάζει τα στοιχεία-«κλειδιά» της ψήφου στις ευρωεκλογές».