• Πολιτική

    Οι έξι λέξεις Μητσοτάκη προς Ερντογάν: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις»

    • NewsRoom

    Από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ


    Στον απόηχο των περίεργων χειρισμών του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, περί έναρξης διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σήμερα μήνυμα στον Ερντογάν. Επιστολή του Κ.Μητσοτάκη για την τουρκική προκλητικότητα θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Νίκος Δένδιας.

    «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε με «έξι καθαρές λέξεις» ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον οποίο υποδέχθηκε στο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής.

    «Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια, αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    «Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και ενημέρωσε ότι σήμερα ο Νίκος Δένδιας θα στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επιστολή του όπου παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας.

    «Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι, ταυτόχρονα με τα δικαιώματά της, υπερασπίζεται πάντα και την καλή γειτονία. Θεωρώ την διπλωματία την άλλη όψη της ισχύος της πατρίδας μου» είπε ο πρωθυπουργός.

    Αναλυτικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Με ξεχωριστή χαρά υποδέχομαι στην Αθήνα τον επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή είναι μία από τις πρώτες που πραγματοποιεί κινέζικη αντιπροσωπεία εκτός συνόρων, λόγω της πανδημίας.

    Και πρέπει να σας πω ότι η παρουσία σας στην Ελλάδα σε αυτήν τη συγκυρία αποκτά αυξημένη σημασία, γιατί η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πρεσβεύει τις θέσεις αρχής του Διεθνούς Δικαίου.

    Γιατί η χώρα μας, όπως γνωρίζετε, εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας, αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με μια ρητορική που διαστρέφει την Ιστορία και αλλοιώνει τη Γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα και με κινήσεις που θέτουν, πλέον, σε κίνδυνο την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

    Γι’ αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών μας, ο κ. Δένδιας, στη Νέα Υόρκη θα επιδώσει στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επιστολή μου όπου παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Έναν χώρο -όπως ξέρετε- ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο, τους ενεργειακούς δρόμους, τις επικοινωνίες.

    Τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, κάθε ένταση, σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη, συνιστά μία πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης. Πολύ περισσότερο, όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά και στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

    Συνεπώς, η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά μια διεθνή πρόκληση, που απαιτεί μια διεθνή απάντηση. Και μόνη μας πυξίδα, είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε, μπορεί να είναι το Διεθνές Δίκαιο.

    Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι, ταυτόχρονα με τα δικαιώματά της, υπερασπίζεται πάντα και την καλή γειτονία. Θεωρώ την διπλωματία την άλλη όψη της ισχύος της πατρίδας μου.

    Γι’ αυτό και από τις πολλές, υπερβολικές αποστροφές του Προέδρου Ερντογάν θα συγκρατήσω μόνο μία, αυτήν που μιλά για διάλογο. Και σε αυτήν απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις.

    Η χώρα μου και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς η λογική να παραβιάζεται. Ας φύγουν, λοιπόν, οι απειλές, για να ξεκινήσουν οι επαφές».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ