• Πολιτική

    Εξεταστική Επιτροπή: Ο τρόπος του Τσίπρα να βγει στον πολιτικό αφρό

    • Αλίκη Χατζή
    Εξεταστική Επιτροπή: Ο τρόπος του Τσίπρα να βγει στον πολιτικό αφρό


    Σε μάχη εντυπώσεων εξελίσσεται το θέμα που άνοιξε ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις περίφημες λίστες Πέτσα και την αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, σε μια προσπάθεια να απαξιώσει τις έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα ευρήματά τους, που μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η πρώτη πράξη παίχτηκε την Δευτέρα στη Βουλή, ενώ την Πέμπτη, στη διάσκεψη των Προέδρων, τα κόμματα θα κληθούν να καταλήξουν με ποιον τρόπο θα βρεθούν στην Ολομέλεια, αλλά και πότε αυτή θα συγκληθεί.

    Στο Μαξίμου επιμένουν να ανοίξουν τη βεντάλια που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των σφυγμομετρήσεων, διευρύνοντας το πεδίο και στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στην τοποθέτησή του απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015 έως το 2021. Ώστε να μη φανεί ότι η πρόταση “φωτογραφίζει” ή τους μεν ή τους δε».

    Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως διαδικαστικά η Ολομέλεια θα πρέπει να δώσει μια σαφή και συγκεκριμένη εντολή στην επιτροπή που θα συσταθεί για το τι ακριβώς θα πρέπει να εξετάσει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αρνείται την επέκταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις από το 2015 και μετά.

    Η τακτική «σκάνδαλα και τα μυαλά στα κάγκελα»

    Πιστεύει κανείς στην Κουμουνδούρου ότι η εισαγόμενη από την Αυστρία του Κουρτς Εξεταστική Επιτροπή θα βγάλει κάτι; Η συσχέτιση της διαφημιστικής δαπάνης για την Covid με τις δημοσκοπήσεις είναι μέχρι αηδίας τραβηγμένη από τα μαλλιά και στην Εξεταστική που προτείνεται η ΝΔ θα έχει και πρόεδρο και πλειοψηφία.

    Τυπικά και νομικά, η έρευνα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται ως μη σοβαρή. Πολιτικά, και μόνο, έχει την αξία της για έναν ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνει μια χαραμάδα για να ξεφύγει από την απομόνωση και να βγει στον πολιτικό αφρό.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι στην καλύτερη για αυτόν περίπτωση, η Εξεταστική που με δική του πρωτοβουλία συνέστησε, θα βγάλει ένα πόρισμα που θα καταλήγει ότι η μόνη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης έγινε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

    Φυσικά, δίπλα στο πόρισμα της πλειοψηφίας που θα αθωώνει την ΝΔ και θα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, θα προστεθούν τα ξεχωριστά πορίσματα των υπολοίπων κομμάτων. Του ΣΥΡΙΖΑ που θα κατακεραυνώνει τη ΝΔ και των υπολοίπων που θα κατακεραυνώνουν και τους δύο μεγάλους.

    Ο στόχος του Τσίπρα για τη σύσταση της Εξεταστικής δεν έχει καμιά σχέση με το τελικό της πόρισμα. «Στριμωγμένος» στα τραγικά ποσοστά, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, έψαχνε έναν τρόπο να βρεθεί επικεφαλής όλης της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να διατηρήσει ζωντανό το αντιδεξιό αφήγημα, κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο, πλέον, είναι μεγάλη η απογοήτευση από τις αντιπολιτευτικές του επιδόσεις.

    Το πέτυχε; Στην αρχή φάνηκε πως ναι. Όλα τα μικρά κόμματα ψήφισαν υπέρ της σύστασης Εξεταστικής. Ήρθε όμως η ζωή, διά της περιπέτειας που περνάει η Φώφη Γεννηματά, για να θέσει νέες παραμέτρους και σε αυτήν την εξίσωση. Κι εκεί που στην Κουμουνδούρου ερμήνευαν αυτή τη στιγμιαία σύγκλιση ως προθάλαμο μιας μελλοντικής «προοδευτικής κυβέρνησης», πάνω στη βάση μιας «αντί-ΝΔ συμμαχίας», όλα θόλωσαν. Το πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο που εμπλέκει, τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ με την αδιευκρίνιστη έως τώρα πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, με το σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνίστρια την Εξεταστική Επιτροπή, το αφήνουμε στην κρίση του αναγνώστη.

    Το δεύτερο που θέλει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας είναι, όσο διαρκεί η Εξεταστική, να λέει ότι η κυβέρνηση «ερευνάται» για μέγα σκάνδαλο. Να την έχει υπό διαρκή κατηγορία. Δεν έχει καμία σημασία αν μέσα στη διαδικασία οι βουλευτές θα συζητούν για τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα και για τη χρηματοδότηση του Documento, απέξω ο Τσίπρας θα λέει ότι είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ερευνάται. Και όταν βγουν τα πορίσματα, θα υποσχεθεί ότι μόλις ξαναβρεθεί στην εξουσία, θα ξεκινήσει από την αρχή, κάνοντας «πραγματική» έρευνα.

    Τώρα βέβαια, όταν έχεις τους δικούς σου ανθρώπους να τραβιούνται στα Ειδικά Δικαστήρια για υποθέσεις που σχετίζονται με τη χειραγώγηση του τηλεοπτικού και επικοινωνιακού τοπίου, οφείλεις να είσαι πιο προσεκτικός. Δεν κάνεις Εξεταστική ορίζοντας ως μέλη τους σκελετούς που κρύβεις στην ντουλάπα σου. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον ΣΥΡΙΖΑ…

    Διαβάστε επίσης:

    Ρελάνς Μητσοτάκη: Εξεταστική επιτροπή για χρηματοδότηση και χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015

    Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Έχουμε πάντα τη δυνατότητα να εγείρουμε την τουρκική προκλητικότητα

    Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του το μικροπολιτικό όφελος – Δεν καταγγέλλω τις δημοσκοπήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ