• Πολιτική

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Γκάζι» για τα νέα εμβόλια – Λιγότερα ταξίδια συνιστά η Φον ντερ Λάιεν

    • NewsRoom


    Η ταχύτερη έγκριση νέων εμβολίων κατά του κορονοϊού και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού μπήκαν στο τραπέζι της χθεσινής -μέσω τηλεδιάσκεψης- συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Παρ’ ότι δεν υπήρξε ομοφωνία για το πιστοποιητικό, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς  και- όπως δήλωσαν αργότερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ- θα μπορούσε σε πρώτη φάση να χρησιμοποιηθεί για «ιατρικούς λόγους».

    Σε επόμενο στάδιο, είπε ο Σαρλ Μισέλ, θα εξεταστεί «εάν και κάτω από ποιες συνθήκες» το πιστοποιητικό αυτό «θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί» ευρύτερα.

    Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού» από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και «για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός».

    Η ίδια πρόσθεσε ότι «αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.

    Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

    Λίγες ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε υπέρ της πρότασής του με άρθρο του στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing.

    Το κοινά συμφωνημένο πρότυπο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, τόνιζε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν θα οδηγεί σε κανέναν περιορισμό της ελευθερίας να ταξιδεύουμε, αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μια λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό.

    Ταχύτερες διαδικασίες για εμβόλια

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός έθεσε, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέρτε Φρεντερίκσεν, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

    Προσθέτουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.

    Επίσης διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.

    Επιπλέον όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

    Τηλεδιάσκεψη στην EE για την πανδημία: Στο «τραπέζι» η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν είναι ακόμα ώρα λέει η Μέρκελ

    Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων έως 50% σε ορισμένες χώρες

     



    ΣΧΟΛΙΑ