• Πολιτική

    Τηλεδιάσκεψη στην EE για την πανδημία: Στο «τραπέζι» η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν είναι ακόμα ώρα λέει η Μέρκελ

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στο «τραπέζι» της αποψινής τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τον συντονισμών των κρατών της ΕΕ απέναντι στην πανδημία, τίθεται η πρόταση Μητσοτάκη για ένα κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα δίνει την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να μετακινούνται χωρίς επιπλέον μέτρα.

    Η πρόταση Μητσοτάκη έχει βρει τη στήριξη της Κομισιόν και της Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις μεταξύ κάποιων χωρών στις οποίες δυσκολεύονται να πείσουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού για την ανάγκη εμβολιασμού. Μάλιστα, η καγκελάριος Μέρκελ, σε δηλώσεις της προειδοποίησε πως δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις στην αποψινή τηλεδιάσκεψη, καθώς στη συγκεκριμένη φάση που βρισκόμαστε δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις, για ολόκληρη την ΕΕ.

    Η καγκελάριος απάντησε ότι το θέμα δεν μπορεί να τεθεί για όσο διάστημα παραμένει άγνωστο αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον κορονοϊό ή όχι, ούτε όσο παραμένει άγνωστο αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και στην περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών που ενδέχεται να εμφανιστούν στην πορεία.  Μάλιστα επεσήμανε πως παραμένουν τα προβλήματα από τις εταιρείες γύρω από τις προμήθειες του απαραίτητου αριθμού εμβολίων που ζητά κάθε χώρα.

    Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει την θέση του γύρω από το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν υπό τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες.

    Παράλληλα θα αναφερθεί στην θέση του για περαιτέρω πίεση της ΕΕ προς τις φαρμακευτικές εταιρίες για ταχύτερη παραγωγή εμβολίων, αλλά και ταχύτερη έγκριση σκευασμάτων από τις ευρωπαϊκές αρχές.

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο Μητσοτάκη στο Euractiv: Γιατί είναι χρήσιμο ένα πανευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

    Κορονοϊός: Ανησυχία με τη «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη – Δεν καλύπτεται από το εμβόλιο ούτε από τη φυσική ανοσία

    Σαρηγιάννης: Προβληματισμός με τα ορφανά κρούσματα του νέου στελέχους κορονοϊού στην Ελλάδα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ