• Διεθνής πολιτική

    Ευρωπαϊκή ανθρωπιστική κρίση: Φταίνε οι πρόσφυγες ή κάποιοι άλλοι;


    Την ώρα που κάνουν θραύση οι τρομακτικές εικόνες που βλέπουμε για τους πρόσφυγες στο εκτεταμένο -πλέον-  Hotspot σε ολόκληρη τη χώρα, παρατηρείται μία έντονη δυσκολία, μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, να πάρουν αποφάσεις από κοινού. Η εικόνα που οι πρόσφυγες ανάβουν φωτιά για να ζεσταθούν στην Ειδομένη, δείχνει να μην συγκινεί τους Ευρωπαίους Ηγέτες.

    Η Αυστρία συνεχίζει να διατηρεί την σκληρή της στάση απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα μη θέλοντας να δεχτεί πρόσφυγες, με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Werner Faymann να δηλώνει «Η Γερμανία να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα και από τις γειτονικές χώρες της Συρίας». Ενώ αντίστοιχα, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Johanna Mikl-Leitner, ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια(ή μάλλον αντί-καμπάνια) στο Αφγανιστάν (αφίσες, διαφημίσεις σε λεωφορεία και κοινωνικά δίκτυα) ώστε να αποτρέψει τους Αφγανούς να έρθουν στην Αυστρία γιατί ούτως ή άλλως δεν θα τους δοθεί πολιτικό άσυλο.

    Η Αυστρία φυσικά συνεργαζόμενη με τις χώρες των Βαλκανίων δείχνει δυνατή απέναντι στην βούληση της Angela Merkel, ασκώντας στην Καγκελάριο μεγάλες πιέσεις. Οι πιέσεις αυτές έχουν δημιουργήσει σκέψεις στην Angela Merkel και στον Schäuble, να πραγματοποιήσουν ένα PLAN B. Συγκεκριμένα είναι -κατά γενική ομολογία- γνωστό ότι αυτό το PLAN B αφορά στη διάσωση των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, την κατά κάποιο τρόπο απομόνωση των χωρών του Νότου της Ευρώπης, που σημαίνει να τις καταστήσουν εκτεταμένα Hotspots και φυσικά την σκλήρυνση της στάση τους απέναντι στις χώρες του Visegrad  και όχι μόνο.

    Φαίνεται πως όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει δηλώσεις από μία σειρά οργανισμών. Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ( για τους πρόσφυγες, UNHCR), Adrian Edwards, στη συνέντευξη τύπου στη Γενεύη που έγινε την Τρίτη στις 1/3/2016, έκανε βαρυσήμαντες δηλώσεις για τον μέλλον της Ευρώπης. Προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, που η ίδια έχει δημιουργήσει, με τις περισσότερες εκ των Ευρωπαϊκών χωρών να περνάνε σε συνοριακούς περιορισμούς με δικιά τους απόφαση μη έχοντας προσπαθήσει να βρουν μία κοινή λύση για το προσφυγικό. Και η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH) είχε κάνει λόγο προ λίγων ημερών ότι στην Ευρώπη αυτό που ενδιαφέρει την κάθε χώρα ξεχωριστά είναι η δική της ασφάλεια.



    ΣΧΟΛΙΑ