• Πολιτική

    Η χρηματοδότηση της οικονομίας στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης Μητσοτάκη-τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Η επανεκκίνηση της οικονομίας στη μετά covid εποχή και η αναχαίτιση των επιπτώσεων της κρίσης με τη στήριξη των τραπεζών είναι το βασικό θέμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τους CEOs των εμπορικών τραπεζών.

    «Παρόντες» στην τηλεδιάσκεψη θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης, ενώ από την πλευρά των τραπεζών θα συμμετάσχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, της Εθνικής τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, της Eurobank Φωκίων Καραβίας, της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και της τράπεζας Αττικής Θεόδωρος Πανταλάκης.

    Κρίσιμο θέμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης είναι η αποτίμηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων μέσω των διαδοχικών κυβερνητικών παρεμβάσεων και η συμμετοχή των τραπεζών στη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία.

    Ο ρόλος των τραπεζών στη μετά covid εποχή είναι καθοριστικός για την επανεκκίνηση της οικονομίας με την κυβέρνηση να ανοίγει σε συνεργασία με τις τράπεζες τη συζήτηση για τον εντοπισμό των τομέων που θα αποτελέσουν πυλώνες της ανάπτυξης για την επόμενη μέρα.

    Στόχος η πλήρης αξιοποίηση των κοινοτικών εργαλείων για την άμεση παροχή ρευστότητας ενόψει και της ενεργοποίησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το οποίο θα αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη χορήγηση δανείων με κρατική εγγύηση και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη Μαΐου.

    Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον αναπροσανατολισμό των χρηματοδοτήσεων σε τομείς που θα ανακατανείμουν το βάρος της ανάπτυξης πέραν του κλάδου των υπηρεσιών έτσι ώστε να στηριχθεί η απασχόληση.

    Στη συζήτηση θα αναλυθούν οι προοπτικές του τραπεζικού συστήματος και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την ισχυροποίησή του.



    ΣΧΟΛΙΑ