• Πολιτική

    Εύα Καϊλή: Ο μέντορας Βαγγέλης Βενιζέλος, η διεφθαρμένη αρχιμαζορέτα και οι φυλακές του Χάρεν

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Εύα Καϊλή

    Εύα Καϊλή, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


    “Τα είχε όλα, νιάτα, ομορφιά, λάμψη, χρήματα, ωραίο άντρα… Τί της έλειπε… Τι κρίμα…” είναι τα σχόλια  που έκαναν για την Εύα Καϊλή δυο πολύ σικάτες κυρίες, σε γνωστό καφέ του Κέντρου, μια μέρα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Και δεν είχαν άδικο. Τα είχε όλα… και σχετικά “αβάδιστα”.

    Θεσσαλονικιά γαρ, γεννημένη ανήμερα του Αγίου Δημητρίου το 1978, όλοι έκαναν λόγο για ένα τυχερό και ευλογημένο κορίτσι.  Από τα μαθητικά της χρόνια στο Λύκειο, το ΠΑΣΟΚ της έκανε “κλικ” και εντάσσεται στην νεολαία του κόμματος.

    Είχε εξάλλου και τα  κομματικά ερείσματα από τον πατέρα της . Στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ, οργανώνεται στην ΠΑΣΠ . Ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις έρχεται η  γνωριμία της με τον Σπύρο Βούγια.

    Είναι αυτή που της άνοιξε τη πόρτα της πολιτικής και στα  24 της χρόνια, γίνεται η νεότερη δημοτική σύμβουλος με τη παράταξη του.

    Η εντυπωσιακή παρουσία της δεν τη αφήνει να περνάει απαρατήρητη αλλά ούτε και η ίδια το επιδιώκει.

    Καθοριστική για τη πολιτική της διαδρομή ήταν η γνωριμία της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Έγινε κάτι σαν τον μέντορα της.

    Αλλωστε και ο ίδιος δεν έκρυψε την έκπληξη του μετά τις αποκαλύψεις δηλώνοντας με το ιδιαίτερο ύφος του “Πρόκειται για τραγική υπόθεση. Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή”.

    Ο κ. Βενιζέλος είναι αυτός που την έσπρωξε να κολυμπήσει στα “βαθιά νερά της πολιτικής”.

    Στις εκλογές του 2004 εκλέγεται  στην Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά η απόφαση του τότε προέδρου, Γιώργου Παπανδρέου να κρατήσει την έδρα της, την έστειλε εκτός Βουλής.

    Από τότε του τη “φύλαγε”. Δεν το έβαλε όμως κάτω. Απεναντίας, άρχισε να καλλιεργεί ένα νέο προφίλ διεισδύοντας στον χώρο της τηλεόρασης και συγκεκριμένα στη παρουσίαση δελτίων ειδήσεων στο τότε Mega.

    To 2007 παίρνει το βάπτισμα του πυρός στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όπου παραμένει βουλευτής μέχρι το 2009. Η αδερφή της Μανταλένα αποτελεί τη σκιά της σε κάθε της βήμα. Ωσεί παρόν ο πατέρας της.

    Είναι τα δυο πρόσωπα που εμπιστεύεται απόλυτα.

    Η ανατροπή γίνεται στις εκλογές του 2012  όπου βγαίνει πρώτη σε ψήφους αλλά ο μέντορας της Ευάγγελος Βενιζέλος  κρατάει την έδρα και αφήνει την Εύα πάλι εκτός Βουλής. Μια κίνηση που όπως λένε δεν μπόρεσε ποτέ να συγχωρήσει…

    To 2014  είναι η χρονιά που κάνει  την πολιτική στροφή για την Ευρωβουλή με ένα θριαμβευτικό αριθμό 122.054 ψήφων που την φέρνει στη πρώτη θέση της λίστας με δεύτερο  τον τότε γραμματέα του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη.

    Στην καρδιά της Βελγικής πρωτεύουσας βρίσκεται στο στοιχείο της και ξεδιπλώνει όλα τα ταλέντα της.

    Ο αέρας των Βρυξελλών δεν την απομακρύνει από τα εσωκομματικά παρασκήνια του ΠΑΣΟΚ. Εξ άλλου εκεί βρίσκεται και η μεγάλη γοητεία σε αυτό το κόμμα. Το 2017 στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη.

    Το κλίμα στο Ευρωκοινόβουλιο όμως δεν ήταν ευνοϊκό για τη συνεργασία τους και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2021  στήριξε  τον Ανδρέα Λοβέρδο για την ηγεσία του .

    Και στις δύο περιπτώσεις, δεν εξελέγησαν τα πρόσωπα που υποστήριξε. Μεσολάβησε το 2019 που επανεκλέχθηκε  με το Κίνημα Αλλαγής  145.650 ψήφους. Από το 2019 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2022 ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας των Σοσιαλιστών κ Δημοκρατών.

    Το αποκορύφωμα της Ευρωπαϊκής της πορείας ήταν με την εκλογή της ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη 18η Ιανουαρίου 2022. Μια εκλογή που έγινε δεκτή στην Αθήνα, με διακομματικό ενθουσιασμό.

    Η εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο με φόντο το “Qatargate” έστρεψε επάνω της με αρνητικό τρόπο όλα τα φώτα του ευρωπαϊκού Τύπου επιχειρώντας να φωτίσουν το προφίλ της.

    “Ήταν το «glamour girl» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην τηλεπαρουσιάστρια, που η αγάπη της για την πολιτική την έκανε αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε ηλικία, μόλις, 44 ετών” ανέφερε στο πρόλογο του το ρεπορτάζ  της βρετανικής Daily Mail .

    «Η Εύα Καϊλή έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, έναν Ιταλό σύντροφο, ένα πολυτελές lifestyle και μια κόρη 18 μηνών. Έκανε παρέα με άτομα, όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και είχε αρχίσει να αποκτά δύναμη και επιρροή.

    Με λίγα λόγια είχε τον κόσμο στα πόδια της» συμπληρώνει με  έκπληξη ο δημοσιογράφος που επιμελείται το αφιέρωμα. Για την ιστορία η κ.  Καϊλή επισκέφθηκε το νησί Νέκερ του Βρετανού μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον το 2017 και οι δυό τους εικονίζονται σε φωτογραφικό στιγμιότυπο μαζί  με παρέα να πίνουν το εξωτικό ποτό τους.

    Αίσθηση προκαλεί η αναφορά για το ρόλο της κ. Καϊλή στη πτώση της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου κάτι που οι “παπανδρεϊκοί” δεν της συγχώρησαν ποτέ.

    “Η ξανθιά ευρωβουλευτής είχε έρθει σε ρήξη με τον τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γεώργιο Παπανδρέου όταν -ούσα βουλευτής του κόμματος και εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2011- είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας στην οποία έλεγε πως η ίδια δεν μπορούσε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ζητώντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς τον Γεώργιο Παπανδρέου” σημειώνει η Daily Mail.

    Από το καλό πληροφορημένο ρεπορτάζ δεν λείπει και το “φάουλ” που είχε κάνει όταν είχε πει πως οι κομμουνιστές δολοφόνησαν τον παππού της…

    Το 2020 η Εύα Καϊλή γνώρισε τον 35χρονο Ιταλό σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, που εργαζόταν  ως σύμβουλος για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στην Ευρωβουλή.

    Ο έρωτας κεραυνοβόλος… και όπως αποδείχτηκε και καταστροφικός.

    Καρπός του ερωτά τους, η 18 μηνών Αριάδνη.

    Ισως το μεγάλο θύμα αυτής της ιστορίας. Στη χρυσή περίοδο τους, ζούν την απόλυτη χλιδή και το δείχνουν.

    Ιστιοπλοικά, σκι στις γαλλικές Άλπεις,  ακριβά αυτοκίνητα  μέχρι και ευλογία από το Δαλάϊ Λάμα … η οποία δυστυχώς δεν έπιασε για κανέναν τους.

    Η Εύα Καιλή πλέον στις Βελγικές φυλακές του Χαρεν που εγκαινιάστηκαν πριν από έναν χρόνο, ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη μάχη που θα δώσει την Τρίτη διεκδικώντας τη προσωρινή αποφυλάκιση της…

    Διαβάστε επίσης

    Αποκαλυπτικό: Η αμαρτωλή Εύα, ο σύντροφος της και το σαλέ στις Άλπεις με τα “μαύρα” από Μαρόκο και Κατάρ. Όλες οι λεπτομέρειες από την κατάθεση του Ιταλού

    La Repubblica: Οι δικαστές στο Βέλγιο πιστεύουν πως η Καϊλή γνώριζε για τα χρήματα



    ΣΧΟΛΙΑ