• Πολιτική

    Eurogroup: Ελλείμματα, χρέη και «κορονομέτρα» στο τραπέζι

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Μπαίνει στα… βαθιά το πρώτο Eurogroup του 2022 – Πρεμιέρα για το σχεδιασμό των νέων δημοσιονομικών κανόνων και τα σενάρια για την Ελλάδα

    Eurogroup – Χρήστος Σταϊκούρας


    Η επόμενη ημέρα της Ευρώπης αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται ήδη στη Λισαβόνα, στην οποία συνεδριάζει το άτυπο Eurogroup. Είναι η πρώτη φορά που η συνεδρίαση πραγματοποιείται δια ζώσης, μετά από πολλούς μήνες, λόγω της πανδημίας.

    Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το θέμα του χρέους, των ελλειμμάτων, αλλά και των μέτρων στήριξης, μετά και τη χθεσινή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Κύριο μέλημα του Eurogroup φαίνεται πως είναι ο χρόνος απόσυρσης των μέτρων, καθώς αρκετές Ευρωπαϊκές οικονομίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την οικονομική διαχείριση της πανδημίας.

    Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στο τέλος του 2022 με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να ζητούν την επέκταση των μέτρων στήριξης τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Άλλωστε η ίδια η Κομισιόν έχει εγκρίνει ήδη την επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, που σημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μετά το πέρας της πανδημίας.

    Φυσικά, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Ιούλιο, όταν θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Εκείνη την περίοδο μάλιστα θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα και για την πορεία του φετινού τουρισμού και κατ’ επέκταση μία πρώτη εκτίμηση για τα έσοδα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία από τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας.

    Ανησυχία από ΕΚΤ

    Στο σημερινό Eurogroup αλλά και στο Ecofin που θα ακολουθήσει, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και ανησυχία που είχε εκφράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την κατάσταση της οικονομίας μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης.

    Φαίνεται πως υπάρχει έντονος προβληματισμός, για αύξηση της ανεργίας και μπαράζ “λουκέτων” σε περίπτωση που τα μέτρα αποσυρθούν πιο γρήγορα απ’ όσο ζητά η αγορά. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει ανατροπές στην αναπτυξιακή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και στους προϋπολογισμός κρατών-μελών με υψηλά ελλείμματα και χρέη, όπως είναι για παράδειγμα, η Ελλάδα και Ιταλία.

    Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, θα εξεταστούν οι πιθανές μακροχρόνιες προκλήσεις και επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης  στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισής τους.

    Τέλος, οι Υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα για τη λειτουργία των κοινών μηχανισμών εποπτείας και εξυγίανσης στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ