• Πολιτική

    Eurogroup: «Αγκάθι» στις συνομιλίες ο χρόνος επιμήκυνσης των δανείων


    «Αγκάθι» στις συνομιλίες των υπουργοί Οικονομικών φαίνεται να αποτελεί η χρονική επιμήκυνση των δανείων του EFSF

    , στη συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Συνεπώς, η συζήτηση δεν αποκλείεται να «τραβήξει» χρονικά, δηλαδή να συνεχιστεί μετά τη συζήτηση των «27», που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 18.30 ώρα Ελλάδας, αφού θα είχε ολοκληρωθεί το Eurogroup.

    Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι αυτό δεν σημαίνει εμπλοκή καθώς όλες οι πλευρές προεξοφλούν θετική κατάληξη, σε κάθε περίπτωση ωστόσο πάει προς τα πίσω η συνέντευξη Τύπου που υπολογίζονταν για τις 20:00 ώρα Ελλάδος.

    Στο μεταξύ, συνάντηση του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ομολόγους του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιείται αυτήν την ώρα (σ.σ. 19:00 ώρα Ελλάδος) στο περιθώριο του Eurogroup, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ. Το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

    Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου προγράμματος είναι το πιο σημαντικό συστατικό της ελάφρυνσης. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 95 δισ. ευρώ. Η Γερμανία δέχεται πιέσεις από Κομισιόν και Γαλλία για επιμήκυνση έως και 10 έτη, αλλά φαίνεται να αντιστέκεται σθεναρά.

    Στόχος σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα υπογραμμίσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, είναι το τελικό σχέδιο να μπορεί να πείσει τις αγορές και να βοηθά τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

    Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, αλλά και της συνήθως επικριτικής Σλοβακίας, εξέφραζαν αισιοδοξία ότι η συμφωνία είναι εφικτή και έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκίνησε το Eurogroup: Αισιόδοξοι για λύση οι Ευρωπαίοι, για «ιστορική ημέρα» μίλησε ο Π. Μοσκοβισί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reuters: Το Eurogroup θα συνδέσει 4,8 δισ. ευρώ με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας: Αύριο περιμένουμε την απόφαση που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας



    ΣΧΟΛΙΑ