• Πολιτική

    Αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία: Απελευθερώστε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

    • NewsRoom


    Την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία ζήτησαν όλοι οι ευρωβουλευτές οι οποίοι έλαβαν τον λόγο, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, την Τρίτη.

    Η ομόφωνη έκκληση για απελευθέρωση των στρατιωτικών καταγράφεται σε ψήφισμα, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση την Πέμπτη 19 Απριλίου.

    Η συζήτηση ξεκίνησε με τη τοποθέτηση του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε. και τις αρχές του κράτους δικαίου. Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε ωστόσο τον διάλογο με τη Τουρκία σημαντικότερο από ποτέ λόγω της κατάστασης στη Συρία, ενώ κάλεσε τους πάντες να φροντίσουν ώστε να επιλυθεί το συντομότερο το ζήτημα των δύο στρατιωτικών.

    Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, χαιρέτισε την συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων για ένα κοινό ψήφισμα και δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα εωσότου απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ζητώντας από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ασκήσουν πίεση στη Τουρκία και να λάβουν μέτρα.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου είπε ότι «οι δυο στρατιωτικοί έχουν καταφέρει κάτι σπάνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατάφεραν να συνενώσουν όλες τις πολιτικές ομάδες. Και αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην Τουρκία: Ότι όλοι μαζί εδώ ζητούμε την απελευθέρωσή τους. Και θα το πετύχουμε».

    Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης μίλησε για «πολιτική ομηρεία που καταργεί κάθε έννοια κράτους δικαίου και καλής γειτονίας», καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να εκπλήξει θετικά την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    «Ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά μια συμπεριφορά που αγγίζει συνολικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι επιδιώκει ο κ. Ερντογάν», ανέφερε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης.

    «Απαιτούμε τη συμβολή των Θεσμών της Ε.Ε για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών-Ευρωπαίων πολιτών, χωρίς άλλη καθυστέρηση, δικονομικά προσχήματα και ανέξοδες διπλωματικές δηλώσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής.

    Οι ευρωβουλευτές από άλλες χώρες στήριξαν όλοι ανεξαιρέτως την Ελλάδα στις ομιλίες τους, καταδικάζοντας τη στάση της Τουρκίας. Αναφέρθηκαν επίσης σε πολλές περιπτώσεις κράτησης Ευρωπαίων πολιτών από το τουρκικό καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

    Επίσης, πολλοί Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν και στις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δίχως τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας: «Τα Ίμια είναι δικά μας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πάγος» από την ΕΕ: Καμία ενταξιακή συζήτηση με την Τουρκία λόγω των εντάσεων στο Αιγαίο

     



    ΣΧΟΛΙΑ