O Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός αναλαμβάνοντας την ευθύνη της αποτυχίας στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ανακοινώνοντας μέτρα για όσους πήραν παράνομες επιδοτήσεις, όμως, η σκιά του σκανδάλου πλανάται πάνω από το Μαξίμου.

Μια σκιά με πλούσιο παρασκήνιο, με διαρροές, φήμες και ενδοκυβερνητικά «μαχαιρώματα» που τελικώς γίνονται για εσωτερικές διευθετήσεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

1

Αυτές οι φήμες και διαρροές, ωστόσο, δημιουργούν παραλυτικές τάσεις στην κυβέρνηση και φουντώνουν τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και για πρόωρες εκλογές.

Ένα σενάριο που βεβαίως αποκλείει κατηγορηματικά η κυβέρνηση, ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από αυτά που έπονται.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αν οι φήμες περί νέας, συμπληρωματικής δικογραφίας που λέγεται ότι θα έρθει τις επόμενες ημέρες, εμπλέκει κι άλλα πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, βουλευτές, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τότε ίσως να μην φτάνει το damage control που επιχείρησε τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός.

Στο παρασκήνιο λοιπόν οργιάζουν οι φήμες ότι όχι μόνο υπάρχει και άλλο υλικό και τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει καταγράψει ο κοριός αλλά κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό των βουλευτών που είναι στις νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες στους 40!

Λένε δηλαδή πως αν τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν οδηγήσουν και σε νέες παραιτήσεις τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο ασφυκτική για το Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη από χθες βγαίνουν στο φως διάλογοι που εμπλέκουν εμμέσως τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ενώ στις φήμες εμπλέκεται ξανά και ο Χρήστος Κέλλας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση παρέχει πλήρη κάλυψη και δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να παραιτηθούν.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, όμως, αν όντως υπάρχουν νέες αποκαλύψεις, με απρόβλεπτες διαστάσεις και για την ευστάθεια του κυβερνητικού σχήματος.

Από την άλλη, βγήκαν τα μαχαίρια για εσωκομματικές διευθετήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα διακινούταν μια φήμη για εμπλοκή κορυφαίου υπουργού, όχι όμως, του Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Χθες η φήμη αυτή και μόνο προκάλεσε πανικό στα πολιτικά γραφεία και στη Βουλή ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος υπουργός μόλις έμαθε τι λέγονταν κατηγόρησε συγκεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης ως τον «διαρροέα», με αποτέλεσμα να προκληθεί και μίνι… επεισόδιο με πολλά «γαλλικά».

Από την άλλη στην κυβέρνηση θα περιμένουν αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι «Κασσάνδρες» αλλά και τις δημοσκοπήσεις που έχουν ξεκινήσει και ως το τέλος της εβδομάδας θα καταγράφουν τη ζημιά που έχει υποστεί η Νέα Δημοκρατία.

Μέχρι τότε, όμως, μια σειρά από ερωτήματα, εικασίες και προβληματισμοί έχουν αρχίσει να δημιουργούνται για το πώς φτάσαμε στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Και κυρίως για το αν η κυβέρνηση «κοιμήθηκε» τα τελευταία χρόνια, αν και υπήρχαν και καταγγελίες, και ερωτήσεις στη Βουλή, και προειδοποιήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «κάτι συμβαίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα σκάσει και δεν θα μπορούμε να το διαχειριστούμε».

Γνώριζαν και ποιοι;

Ένα πρώτο ερώτημα που μπαίνει είναι αν ο στενός πυρήνας της κυβέρνησης, το λεγόμενο επιτελικό κράτος γνώριζε για τις ατασθαλίες, παρατυπίες και τελικά παράνομες ενέργειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με μυημένους για τουλάχιστον για έναν από τους υφυπουργούς που παραιτήθηκε, συνεργάτης του πρωθυπουργού φαίνεται πως είχε εικόνα για την εμπλοκή του με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μπουκώρος, τον Ιούνιο του 2024, κι ενώ δεν μπήκε στην κυβέρνηση για άλλη μια φορά, παραπονέθηκε σε στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτός του απάντησε ότι δεν υπουργοποιήθηκε γιατί το όνομά του εμπλέκεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο γιατί το εν λόγω πρόσωπο δεν ενημέρωσε για την κατάσταση που εξελίσσονταν; Και το κυριότερο γιατί αποφασίστηκε ο συγκεκριμένος βουλευτής Μαγνησίας να υφυπουργοποιηθεί την άνοιξη και μετά από τρεις μήνες να δει την πόρτα της εξόδου από κυβερνητικό σχήμα λόγω του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γρατσουνιστεί η εικόνα της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός να κάνει λόγο για αποτυχία.

Στο ερώτημα για το αν ήταν σε γνώση κυβερνητικών στελεχών ότι κάτι σάπιο υπήρχε στο βασίλειο του ΟΠΕΚΕΠΕ μπαίνουν κι άλλες παράμετροι.

Για παράδειγμα, όπως πληροφορείται το mononews, από το 2022 – 2023 κορυφαία στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν συμμετάσχει αρκετές φορές σε συσκέψεις στο Μαξίμου και είχαν θέσει τα σοβαρά προβλήματα με τις αγροτικές επιδοτήσεις λέγοντας «αν σκάσει το θέμα δεν θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τουλάχιστον 3 διαφορετικοί κυβερνητικοί παράγοντες εντός του Μαξίμου είχαν γίνει γνώστες του προβλήματος, αλλά εκ του αποτελέσματος επέλεξαν να μην αγγίξουν τον «καυτό» φάκελο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο οποίος φάκελος συνδέεται και με διαχρονικά ρουσφέτια προς άγραν ψήφων…

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο Λευτέρης Αυγενάκης έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου για τα «κλειδωμένα» ΑΦΜ αγροτών, που ανέρχονταν σε περίπου 5.500. Κύκλοι του πρώην υπουργοί λένε ότι ο Αυγενάκης πήρε το «πράσινο φως» για να δράσει όπως έπρεπε. Λίγο μετά τα κλειδωμένα ΑΦΜ άνοιξαν και οι επιδοτήσεις δόθηκαν, πολλές από τις οποίες ωστόσο ήταν παράτυπες ή παράνομες.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι στο Μαξίμου είχαν γνώση της κατάστασης στον «αμαρτωλό» Οργανισμό.

Τέλος ως προς το αν υπήρχαν «κοινωνοί» των εξωφρενικών καταστάσεων που επικρατούσαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει κι ένα ακόμη όνομα που εμπλέκεται: Γρηγόρης Βάρρας, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος εκδιώχθηκε από τον Μάκη Βορίδη.

Στη συνέχεια ο κ. Βάρρας έγινε σύμβουλος στο Μέγαρο Μαξίμου και σίγουρα είχε επαφές με κυβερνητικά στελέχη για τα τεκταινόμενα στον Οργανισμό.

Δεν εισακούστηκε; Δεν ελήφθησαν σοβαρά τα όσα είχε καταγγείλει; Κάποιοι είπαν «πάμε κι όπου βγει;»

Άγνωστο είναι τελικά τι ακριβώς συνέβη.

Η διαχείριση της κρίσης

Επίσης, ένα βασικό ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση καταφέρει να τρέξει τις διαδικασίες και σε άμεσο χρόνο να επιτρέψουν πίσω τα «κλεμμένα» όσοι πήραν επιδοτήσεις χωρίς να τις δικαιούνται.

Αν δηλαδή υπάρχουν τρόποι για να βρεθούν τα ΑΦΜ που πήραν τις παράνομες επιδοτήσεις εκατομμυρίων κι αν μπορούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί να αναγκάσουν τους αγρότες να επιστρέψουν τα λεφτά.

Πάντως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους και οι πολίτες θέλουν να δουν αποτελέσματα. Όχι μόνο στην αναδιοργάνωση του Οργανισμού που περνάει στην ΑΑΔΕ αλλά και να εισπράξει το κράτος τα χρήματα που κάποιοι πήραν αλλά δεν δικαιούνταν.

Παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι μονόδρομος και αυτό το μήνυμα έστειλε χθες ο πρωθυπουργός, εντούτοις κάποιοι αμφισβητούν κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να τα βάλει με το «βαθύ κράτος», με τις πελατειακές σχέσεις και με μερικές χιλιάδες αγροτών καλομαθημένων με το να παίρνουν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνταν με αντάλλαγμα τη στήριξη κομμάτων.

Διότι μην ξεχνάμε, η Κερκόπορτα που άνοιξε για να γίνει πάρτι με τις επιδοτήσεις, έχει ημερομηνία από το 2015-2016 ενώ στη δικογραφία υπάρχουν και βουλευτές που ανήκουν σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι φόβοι

Πέρα από τους φόβους για νέες αποκαλύψεις και νέες δικογραφίες, στην κυβέρνηση φοβούνται και κάτι ακόμη. Μήπως εκτός από τις παρανομίες με τις επιδοτήσεις, κυκλοφορεί και «μαύρο» χρήμα. Όχι μόνο μεταξύ στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ και ελεγκτών αλλά και «μαύρο» πολιτικό χρήμα, με την εμπλοκή πολιτικών.

Για παράδειγμα στη δικογραφία υπάρχουν καταγγελίες για μέλη του κυκλώματος, ελεγκτές και υπαλλήλους του Οργανισμού, οι οποίοι απαιτούσαν κι έπαιρναν υπέρογκες προμήθειες.

Συγκεκριμένα στα κέντρα υποδοχής δηλώσεων υπήρχαν κάποιοι που ζητούσαν προμήθειες έως και 60% της επιδότησης για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ για το πρώτο έτος. Δηλαδή τα μέλη του κυκλώματος να παίρνουν έως και 3.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 2.000 να πήγαιναν στους αγρότες – δικαιούχους.

Για επιδοτήσεις από 5.000 ευρώ- 15.000 ευρώ, το κύκλωμα ζητούσε προμήθεια έως και 70% ενώ για τις επιδοτήσεις που υπερέβαιναν τις 15.000 ευρώ, η προμήθεια έφτανε στο 80%! Δηλαδή για ποσό 30.000 ευρώ οι επιτήδειοι θα μπορούσαν να πάρουν ακόμη και πάνω από 20 χιλιάρικα.

Η Δικαιοσύνη θα βρει ποιοι υπάλληλοι το έκαναν αυτό, ωστόσο, ο φόβος που υπάρχει είναι αν και πολιτικοί καρπώθηκαν επιδοτήσεις με τη μορφή προμήθειας.

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή 7 ατόμων ζήτησε η Εισαγγελέας στην πρώτη δίκη

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιστρέφονται οι παράνομες επιδοτήσεις – Αναλαμβάνω το βάρος της ευθύνης

ΟΠΕΚΕΠΕ: Φυγή προς τα εμπρός επιδιώκει η κυβέρνηση – Το παρασκήνιο της επιλογής των νέων υπουργών