• Πολιτική

    Με αμετακίνητες θέσεις ο Ερντογάν προσέρχεται σε συνάντηση με τον Κ.Μητσοτάκη στο Λονδίνο

    • Νένα Σώκου
    Από παλαιότερη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν

    Από παλαιότερη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν


    Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό,  Κυριάκο Μητσοτάκης, στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για την βρετανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού κλείδωσε για το απόγευμα της Τετάρτης στις 16:30 (ώρα Ελλάδας).

    Παρόντες στην συνάντηση θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

    «Θα συναντηθώ με τον Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Θα του πω τις θέσεις μας. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει, αλλά και εμείς θα κάνουμε τα βήματα που θέλουμε. Η συμφωνία ισχύει, κάνουμε ότι χρειάζεται κάθε στιγμή».

    «Απειλούν τη Λιβύη ότι θα διώξουν τον πρέσβη της, αλλά μπορεί η Λιβύη να τον αποσύρει νωρίτερα πριν το κάνουν οι Έλληνες. Οι προσπάθειες της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου δεν μας επηρεάζουν» δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

    «Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να θέσει το θέμα της ανατολικής Μεσογείου σε εμάς. Αυτή η συμφωνία με τη Λιβύη είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα, όπως και της Λιβύης, και δεν το συζητάμε με κανέναν. Και αυτό θα το πω και στον Γάλλο πρόεδρο» πρόσθεσε.

    Η ελληνική πλευρά επιταχύνει τις διπλωματικές επαφές, με στόχο τη διεθνοποίηση του προβλήματος της τουρκικής προκλητικότητας. Κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο, στην σκιά του MoU που υπέγραψε προ ημερών η Άγκυρα με την Τρίπολη που αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι επισήμως συνάντηση δεν έχει οριστεί, ωστόσο η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να προσέλθει σε αυτή, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Πάντως, στην ελληνική πλευρά παραμένει ακόμη ασαφές τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, ενώ «τρέχει» το τελεσίγραφο που έχει θέσει η Αθήνα στον Λίβυο πρεσβευτή να παρουσιάσει στο υπουργείο Εξωτερικών τις λεπτομέρειες τις συμφωνίας.

    Όπως δήλωνε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η προθεσμία είναι μέχρι την Παρασκευή, αλλιώς ο Λίβυος πρεσβευτής θα κηρυχθεί persona non grata.

    Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσει μια αποδοκιμασία της τουρκικής συμπεριφοράς από το ΝΑΤΟ. Όπως είχε πει από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της στρέφεται εναντίον άλλου μέλους της, η τακτική των ίσων αποστάσεων δεν ωφελεί».

    Τα θέματα της ανατολικής μεσογείου περιλαμβάνονται και στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου.

    Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συζητήσουν τρόπους για την προώθηση των μακροχρόνιων στρατηγικών συμφερόντων των δύο εθνών για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας σε όλα τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο».



    ΣΧΟΛΙΑ