• Πολιτική

    Ερντογάν σε Άσαντ: Αποσύρετε τις δυνάμεις σας αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες

    • NewsRoom
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι οι συμφωνίες για την Ιντλίμπ στη Συρία και της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη δεν εφαρμόζονται ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι θέλει τις συριακές δυνάμεις πίσω από τα τουρκικά παρατηρητήρια μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ειδάλλως η Τουρκία θα αναλάβει δράση.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Ουκρανία, ο Ερντογάν τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία» με αποφασιστικότητα. «Οι τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις θα κινούνται ελεύθερα και θα εξαπολύσουν επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ, τη βορειοδυτική Συρία, αν χρειαστεί» τόνισε.

    Οι συριακές δυνάμεις του Άσαντ εξαπέλυσαν επίθεση στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι στρατιώτες της Τουρκίας και να τραυματισθούν ακόμα εννέα. Ο Ερντογάν προχώρησε σε αντίποινα, κάνοντας λόγο για 30-35 Σύρους νεκρούς, ενώ επέστησε την προσοχή στην Ρωσία να μην εμπλακεί στα πόδια του, κατηγορώντας την παράλληλα για την μη τήρηση των δεσμεύσεών της.

    «Δεν αρκεί να εκτιμούν την Τουρκία, θέλουμε η διεθνής κοινότητα να είναι υπεύθυνη και θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα» σημείωσε.

    Χθες Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε Ρωσία να συγκρατήσει τις συριακές δυνάμεις ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει την στις δυνάμεις του Άσαντ να προχωρήσουν περισσότερο στην Ιντλίμπ. «Το καθεστώς προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στην Ιντλίμπ εκτοπίζοντας αθώους ανθρώπους οι οποίοι κατευθύνονται προς τα σύνορά μας. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στο καθεστώς να κερδίσει έδαφος, διότι διαφορετικά αυτό θα αυξήσει το βάρος που εμείς επωμιζόμαστε».

    «Πιστεύω πως η επιχείρησή μας τους έδωσε ένα καλό μάθημα, όμως δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Υπέρ Ερντογάν οι ΗΠΑ

    Την πλήρη στήριξή της στη Τουρκία εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στο συριακό στρατό στην επαρχία Ιντλίμπ επισημαίνοντας ότι τα αντίποινα από πλευράς Ερντογάν είναι πράξη αυτοάμυνας.

    «Στεκόμαστε στο πλευρό του νατοϊκού μας συμμάχου, της Τουρκίας, στον απόηχο της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών Τούρκων στρατιωτικών που υπηρετούσαν σε ένα φυλάκιο παρατήρησης που χρησιμοποιείτο για συντονισμό και αποκλιμάκωση και στηρίζουμε πλήρως τις δικαιολογημένες ενέργειες αυτοάμυνας της Τουρκίας, που έγιναν ως αντίποινα», τόνισε ο Πομπέο.

    Ζητά τον τερματισμό των εχθροπραξιών ο ΟΗΕ

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αξίωσε σήμερα «τον τερματισμό των εχθροπραξιών» μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας στην περιοχή της Ιντλίμπ, κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετικά ανησυχητική αλλαγή στη φύση της σύρραξης».

    Πρέπει να υπάρξει «ο τερματισμός των εχθροπραξιών πριν από μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε μια απολύτως ανεξέλεγκτη κατάσταση», επισήμανε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    «Ανησυχούμε ιδιαιτέρως», καθώς βλέπουμε «ότι αυτή τη στιγμή ο τουρκικός και ο συριακός στρατός βομβαρδίζουν» την περιοχή της Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    Τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη, στη βορειοανατολική Συρία προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Δαμασκού που έκανε λόγο για «απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που σέβονται την κυριαρχία της Συρίας και την εδαφική ακεραιότητα».

    Η στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» τερματίστηκε λίγες ημέρες αργότερα, κατόπιν διαδοχικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

    Η συμφωνία με Μόσχα προβλέπει παρουσία ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας και συνοριοφυλάκων της Δαμασκού προκειμένου να διασφαλιστεί η απομάκρυνση των δυνάμεων της YPG και των όπλων τους σε βάθος «30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα» δηλαδή εκτός της ζώνης ασφαλείας.



    ΣΧΟΛΙΑ