• Πολιτική

    Ερντογάν: Επιχειρεί να απαντήσει στην ελληνογαλλική συμφωνία με συμμαχία με την Μαδρίτη

    • NewsRoom

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός και η σύζυγός του με τον Τούρκο π΄ροεδρο και την σύζυγό του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα (ΑΠΕ)


    Η Τουρκία ελπίζει να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία της με την Ισπανία, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της αγοράς από την Μαδρίτη ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς ενός υποβρυχίου.

    Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του και η Ισπανία έχουν ήδη συνεργαστεί στην ναυπήγηση του TCG Anadolu, ενός αμφίβιου επιθετικού πλοίου, που μπορεί να διαμορφωθεί ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο.

    «Το πρώτο αεροπλανοφόρο δεν ήταν μεγάλης κλίμακας. Συμφωνήσαμε για την κατασκευή ενός μεγάλης κλίμακας» δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα. «Κι ίσως συνεργαστούμε και στη ναυπήγηση ενός υποβρυχίου (…). Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μαχητικών ή μη», είπε ο Ερντογάν χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Η Τουρκία έχει ήδη ναυπηγήσει ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο, το Anadolu, που σχεδίασαν τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia.

    Σάντσεθ και Ερντογάν υπογράφουν κοινές συμφωνίες στην Άγκυρα (ΑΠΕ)

    To Anadolu θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ το συμβόλαιο περιλάμβανε και option ναυπήγησης και δεύτερου πλοίου, που ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να είναι μεγαλύτερο.

    Δεν προσδιόρισε τις διαστάσεις του, αλλά το Anadolu έχει το ίδιο μέγεθος με το μεγαλύτερο πλοίο του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού, το Juan Carlos I, με μήκος άνω των 230 μ. και εκτόπισμα 26.000 τόνων.

    Ερντογάν και Σάντσεθ επέβλεψαν την υπογραφή έξι διμερών συμφωνιών που περιλαμβάνουν συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αντιμετώπισης καταστροφών και του αθλητισμού.

    Οι S-400

    Ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια σχετικά με αναφορές πως η Ρωσία έχει αρχίσει ήδη τη μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία για τους πυραύλους S-400. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ είχαν αντιταχθεί σθεναρά στην αγορά των ρωσικών πυραύλων, με αποτέλεσμα την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 και την επιβολή κυρώσεων σε Τούρκους αξιωματούχους του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

    Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την προμήθεια ισπανικών φρεγατών F-110 αλλά και υποβρυχίων S-80, τα οποία κατασκευάζει η ισπανική Navantia για το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό.

    Από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία είναι εξαιρετικές.

    «Όπως είπε κι ο φίλος μου, ο Ερντογάν, λίγες είναι οι χώρες που πραγματοποιούν τέτοιες συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο. Η συγκεκριμένη είναι η 7η συνάντησή μας από την πρώτη το 2009 κι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι γι’ αυτό. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας είναι πολύ θετικές. Περισσότερες από 600 ισπανικές εταιρείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία».

    Τουρκία και Ισπανία έχουν εντείνει τα τελευταία χρόνια τις διπλωματικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις τους, καθώς η Άγκυρα επιζητεί υποστηρικτές εντός της ΕΕ και η Μαδρίτη θέλει να φρενάρει τις προσπάθειες της Γαλλίας να ανακτήσει τον ηγετικό ρόλο της στην Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ερντογάν: Συμφωνήσαμε με τη Ρωσία να μην δώσουμε λεπτομέρειες για την παραγωγή εξαρτημάτων των S-400

    Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα, μετά τις νεές δηλώσεις Ερντογάν



    ΣΧΟΛΙΑ