• Πολιτική

    Ερντογάν από Αμμόχωστο: «Οι τουρκοκύπριοι ήταν τα θύματα»

    • NewsRoom


    Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκλητική φιέστα του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα της Κύπρου, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάνω σε ανοιχτό τζιπ να περιοδεύει στους δρόμους της Λευκωσίας μαζί με τον Ερσίν Τατάρ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αμμόχωστο. Παράλληλα, σφοδρές είναι αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ κατά την ομιλία του ο Ερντογάν επέμεινε στις θέσεις της Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «θύματα» τους Τουρκοκύπριους.

    Στις 11:40, ο Τούρκος πρόεδρος προσγειώθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ, και τους έμπιστους υπουργούς του στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου και έγινε δεκτός από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Εν συνεχεία, ο Ταγίπ Ερντογάν, μετέβη στο Μνημείο Aτατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ αργότερα έφτασε στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ, όπου έλαβε χώρα στρατιωτική παρέλαση, με τους πολίτες να τον υποδέχονται στον χώρο της παρέλασης πετώντας γαρύφαλλα στο όχημά του.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους Τατάρ ανέβηκαν σε στρατιωτικό τζιπ, το οποίο έκανε έναν γύρο έτσι ώστε οι δύο ηγέτες να χαιρετήσουν τον κόσμο. Σε μια μακρά ομιλία, πριν τη στρατιωτική παρέλαση, ο ηγέτης της Τουρκίας έκανε ξεκάθαρες τις βλέψεις του για άλλη μια φορά, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

    «Ευτυχώς οι Τουρκοκύπριοι ζουν στα εδάφη τους με ελευθερία και αξιοπρέπεια, παρά τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον τους. Παρά τη βία, τα βασανιστήρια και την προδοσία, δεν τα παρατήσαμε ποτέ και πετύχαμε τη νίκη», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στα 37 χρόνια από την παράνομη ίδρυση του ψευδοκράτους. Πρόσθεσε ότι: «Είναι προτεραιότητά μας να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με τρόπο που θα διαφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων». «Σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δύο διαφορετικά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να διαπραγματευτεί υπό το πρίσμα της εθνικής ισότητας».

    Συνεχίζοντας σε προκλητικό τόνο, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πια συνεργασία με τους Έλληνες στην Κύπρο. «Υπάρχει μόνο ένα θύμα στο Κυπριακό και αυτό είναι η Τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει μείνει στην αφάνεια εδώ και χρόνια και της οποίας τα δικαιώματα τα έχουν σφετεριστεί».

    O Eρντογάν επέμεινε και στο θέμα των παράνομων γεωτρήσεων, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν οι σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο «μέχρι να βρεθεί μια δίκαιη συμφωνία». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ανεχθούμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια. Δεν υπάρχει κάποια εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα μένει εκτός η χώρα μας και η ΤΔΒΚ – μόνο έτσι θα υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα».

    Για το άνοιγμα των Βαρωσίων, σχολίασε ότι δεν γίνεται για να δημιουργήσει νέες έχθρες, αλλά για να εξαλείψει τις ήδη υπάρχουσες. Στο διάγγελμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στην λύση των δύο κρατών και αναφέρθηκε στη σχέση με την Τουρκία.

    «Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας»

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια

    Στα Βαρώσια ο Τσαβούσογλου, ενόψει της άφιξης Ερνρογάν για τους εορτασμούς του ψευδοκράτους

    Παναγιωτόπουλος: Καταδικάζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ