• Διεθνής πολιτική

    Συνέντευξη στο mononews του Eric Coquerel: Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα

    • NewsRoom


    Στην παρουσίαση του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», της Ζωής Κωνσταντοπούλου, έδωσαν το παρόν τους άνθρωποι από τον χώρο της πολιτικής, του θεάτρου, του κοινωνικού ακτιβισμού αλλά και του ακαδημαϊκού. ΤΟ πρόσωπο που έκανε αίσθηση από τον χώρο της πολιτικής ήταν ο Γάλλος πολιτικός, Eric Coquerel, ο οποίος πήγε ως εκπρόσωπος του κόμματος του , το Κόμμα της Αριστεράς στη Γαλλία και ως εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή και συμπροέδρου του κόμματος, Jean-Luc Mélenchon.

    w

    Ο Eric Coquerel μίλησε μαζί μας για την κατάσταση στην Ευρώπη, την Ελλάδα.

    Η στήριξη του κόμματός του προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου όπως μας είπε δεν είναι τυχαία. Η στήριξη και η αλληλοστήριξη παρέχεται και προέρχεται μεταξύ εκείνων που δεν αποδέχονται την πολιτική των μνημονίων, την πολιτική που στηρίζει τη λιτότητα και αυτή που προωθείται από την ΤΡΟΙΚΑ και την Angela Merkel. Σύστημα που προωθεί τη μοναρχία

    Τη κα. Κωνσταντοπούλου την στηρίζουν καθότι συμφωνούν σε αυτή τη βάση. Για αυτό και το προηγούμενο καλοκαίρι δημιουργήθηκε η Διεθνοποιημένη Σύνοδος Κορυφής για ένα Plan B για την Ευρώπη. Για μία άλλη Ευρώπη.

    Εξέφρασε βέβαια το γεγονός ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, ήταν μία μεγάλη ελπίδα όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλους εκείνους που ζούσαν αυτή την λιτότητα, με πρώτο θύμα της την Ελλάδα. Ωστόσο, η υπογραφή του μνημονίου τον Ιούλιο, απογοήτευσε.

    Φυσικά, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι ίδια με την Γαλλία -η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη- γιατί ασκεί μία διαφορετική δύναμη στις Βρυξέλλες και τη Γερμανία. Ενώ, χαρακτήρισε τον κ. Oland ως «καλό μπάτσο», που έπαιξε έναν περίεργο ρόλο κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης.

    Υπογράμμισε το γεγονός, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα μνημόνια αλλά και η ανθρωπιστική κρίση. Όμως η ανθρωπιστική κρίση προέρχεται από την πολιτική της λιτότητας. Κάτι που διαφαίνεται έντονα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι η πρώτη χώρα στην οποία εφαρμόστηκε αυτή η αυταρχική πολιτική- της Γερμανίας ουσιαστικά.

    Μία πολιτική που έχουν επίσης υπέστη η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία. Εάν πουν οι κυβερνήσεις «δεν μπορείτε να αποφασίζετε εσείς για εμάς», τότε αυτό θα σταματήσει όπως εκτιμά ο Eric Coquerel.

    Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, εκτίμησε. Το έγγραφο που υπέγραψε -το μνημόνιο- είναι ξεκάθαρο. Ερωτηθείς, ωστόσο, για ποιο λόγο θεωρεί πως η κα. Κωνσταντοπούλου έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάτι, απάντησε πως μπορεί να αλλάξει την κατάσταση καθότι δεν θα διστάσει να διακόψει κάτι το οποίο δεν είναι νόμιμο, ειδικά όταν ο λαός αποφάσισε να πει «Όχι» στο δημοψήφισμα, και η ίδια το σεβάστηκε και το στήριξε.

    EC-ZK

    Μπορεί δηλαδή, να ανοίξει και πάλι τη διαπραγμάτευση έχοντας αυτό το «Όχι» και να θέσει στο τραπέζι και τα όσα οφείλει η γερμανική πλευρά στο ελληνικό κράτος.

    Αναφορά έγινε και στον Γιάνη Βαρουφάκη, στου οποίου το πρόσωπο οι Γάλλοι δεν βλέπουν αποτυχία στη διαπραγμάτευση αλλά το γεγονός ότι αρνείται τα μνημόνια και θέτει τον εαυτό του ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και της αυταρχικότητας των θεσμών και της Γερμανίας, όπως ακριβώς και η κα. Κωνσταντοπούλου. Η παρουσία του στο Παρίσι, στο κίνημα «αγρϋπνίας», ξεκαθάρισε ότι έγινε είναι επειδή εκείνος στηρίζει το κίνημα, δεδομένου ότι οι απόψεις τους συμφωνούν.

    Το μήνυμα του Eric Coquerel στον ελληνικό λαό

    O Eric Coquerel θέλησε να ευχαριστήσει τον ελληνικό λαό για το θάρρος και τη δύναμη που έδειξε στο δημοψήφισμα του 2015. Έδωσε μεγάλη επίδα στους υπόλοιπους λαούς, όπως είπε. Αλλά και να του υπενθυμήσει πως υπάρχει και ο άλλος δρόμος- αυτός δηλαδή που είχε επιλέξει αλλά δυστυχώς εξαπατήθηκε- και εκφράζει με συνέπεια η κα. Κωνσταντοπούλου.

    CVK_ELFWoAEMSuV.jpg-large



    ΣΧΟΛΙΑ