Πολιτική

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Ολοκληρώθηκε η ακρόαση των φορέων σχετικά με τις παρακολουθήσεις

  • NewsRoom
Βουλή

Η Βουλή των Ελλήνων


Μετά από περίπου οκτώ ώρες ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων σχετικά με τις παρακολουθήσεις και την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα της Αντιπολίτευσης.

Την Κυβέρνηση, εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης, ενώ ενημέρωσαν την επιτροπή ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εποπτεύουσα της ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, ο διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών και Αποτροπής Τηλεπικοινωνιακής Απάτης Ομίλου ΟΤΕ Γεώργιος Διαμαντόπουλος, ο υποδιευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών & Προστασίας Δεδομένων OTE GLOBE Αναστάσιος Σύρμαλης, ο υποδιευθυντής Systems Security & Cyber – Resilience Ομίλου OTE Ευάγγελος Λεμονιάς, ο Executive Director Επιχειρησιακής Ασφάλειας και Συνέχειας Ομίλου ΟΤΕ Κωνσταντίνος Μέγας, ο διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών της Wind Πέτρος Κρόγκος και η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Νομικός Σύμβουλος και Διευθύντρια Εταιρικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Vodafone Ελλάδος Μαρία Σκάγκου.

Τζανακόπουλος: Θλιβερή παράσταση συνταγματικής εκτροπής

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις δήλωσε: «Δυστυχώς σήμερα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που συνεδρίαζε μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης με θέμα τις υποκλοπές κινητών τηλεφώνων και την παράνομη χρήση του Pretador και σε βάρος του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρίστου Σπίρτζη, ζήσαμε και παρακολουθήσαμε μια θλιβερή παράσταση συνταγματικής εκτροπής και πλήρους απαξίωσης του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, στα ίδια του τα θεμέλια.

Η ίδια η εισαγγελέας που έχει την αρμοδιότητα να εποπτεύει την ΕΥΠ δήλωσε θρασύτατα ότι κατά την ανέλεγκτη κρίση της μπορεί να παρακολουθήσει ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον θεωρεί ότι πάει να πουλήσει την πατρίδα. Πρόκειται για προσβολή στη Δημοκρατία, προσβολή στο πολίτευμα, προσβολή στο κοινοβούλιο και προσβολή στους ίδιους τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές και βουλεύτριες. Δυστυχώς, παρά το γεγονός που της ζητήσαμε να ανακαλέσει, επέμεινε στη δήλωση αυτή, ενώ ο παρόν υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αντί να αποδοκιμάσει, την κάλυψε απολύτως ζητώντας της, μάλιστα, και συγνώμη αφού παρέδωσε υποκριτικά μαθήματα κοινοβουλευτικής διαμαρτυρίας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Είναι πραγματικά, κρίμα και κατάντημα αυτό που βιώνουμε καθημερινά από αυτή την απαράδεκτη και παράνομη, πια στον τρόπο που συμπεριφέρεται, κυβέρνηση. Είναι πραγματικά κρίμα»

Κύκλοι ΝΔ: Να σταματήσει επιτέλους αυτός ο θεσμικός κατήφορος

Από την πλευρά τους, πηγές της ΝΔ μετά την ολοκλήρωση της απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις σχολίαζαν:

«Στην απελπισία τους να βρουν κάτι να πουν και βαριά εκτεθειμένοι που ζήτησαν συνεδρίαση της Επιτροπής θεσμών & Διαφάνειας για τον Σπίρτζη χωρίς τον Σπίρτζη (ο οποίος επέλεξε να λείψει σε μια τόσο σημαντική επιτροπή σε ταξίδι), οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι δημιουργούν εντυπώσεις από το τίποτα, καταφεύγοντας σε φθηνές σοφιστείες.

Η υποθετική απάντηση σε ένα υποθετικό ερώτημα της εισαγγελέως κας. Βλαχου αν θα υπέγραφε παρακολούθηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, ελλείψει επιχειρημάτων και στοιχείων αναγορεύθηκε σε «μείζον» θέμα και φυσικά διαστρεβλώθηκε. Φθάνουν δε στο έσχατο σημείο να εμπλέξουν με τις ερωτήσεις τους μέχρι και τον θεσμό του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας για να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν το ατεκμηρίωτο αφήγημα τους που πανηγυρικά καταρρίφθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή.

Και ποιοι το κάνουν; Αυτοί που ούτε καν το πόρισμα διάβασαν και των οποίων ο συνάδελφος κ. Σπίρτζης απείχε στην υπόθεση που δήθεν τον ενδιέφερε και την περιέφερε από τηλεοπτικό κανάλι σε κανάλι. Ας σταματήσουν επιτέλους αυτό το θεσμικό κατήφορο και ας αντιληφθούν τα πραγματικά δεδομένα. Και ποια είναι αυτά; Ότι από τη σημερινή συνεδρίαση για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε από τα όσα είπε ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης πως δεν υπήρξε χρήση ή προμήθεια του predator από την ΕΥΠ, ενώ η εισαγγελέας της ΕΥΠ κα. Βλαχου είπε ως δεν πρέπει να συνδέεται η υπόθεση επισύνδεσης Ανδρουλάκη με τις εσωκομματικές εκλογές καθώς η συλλογή πληροφοριών δεν ξεκινά με απλό τρόπο αλλά προηγείται δουλειά κι έρευνα μηνών».

Ξεκαθαρίστηκε τέλος ότι η κα. Βλαχου ουδέποτε επικαλέστηκε – όπως ψευδώς ο ΣΥΡΙΖΑ διέδιδε – απόρρητο, αλλά ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είχε δικαίωμα να την εξετάσει ως μάρτυρα για τα εισαγγελικά καθήκοντα που άσκησε».

Διαβάστε επίσης:

Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Ήθελε εδώ και τώρα πολιτικούς για τη Νοβάρτις» – Όλος ο διάλογος με τον Παπαγγελόπουλο

Με απόφαση Μητσοτάκη διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, τίθεται και εκτός κόμματοςΣΧΟΛΙΑ