• Πολιτική

    Επισπεύδεται το rebranding του Χ.Α. – Εντός διμήνου κρίσιμες αποφάσεις

    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Επισπεύδεται το redranding του Χρηματιστηρίου, αφού εντός διμήνου, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και οι θεσμικοί φορείς -διοίκηση Χρηματιστηρίου, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και ΣΜΕΧΑ (χρηματιστές)- θα πρέπει να έχουν καταλήξει στα μέτρα εκείνα που θα καταστήσουν την εγχώρια αγορά πόλο έλξης κεφαλαίων μακροχρόνιου ορίζοντα.

    Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρουν πηγές που συμμετείχαν στην σύσκεψη, στην οποία το παρών έδωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, τονίζοντας με την παρουσία του τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η εύρυθμη λειτουργία του Χ.Α. στα πλαίσια των ξένων χρηματιστηρίων, θα δοθεί προτεραιότητα στο να πάψει η ελληνική αγορά μετοχών να είναι ρηχή και να αρχίσει να διαπνέεται από φυσιολογικές διακυμάνσεις.

    Ομάδες εργασίας από κάθε έναν από τους προαναφερόμενους θεσμικούς παράγοντες και, βεβαίως, το ΥΠΟΙΚ αναμένεται μέχρι τον Μάιο να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες. Σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις μέσω Χ.Α. και όχι πράξεις εκτός χρηματιστηρίου, ακόμα και φοροαπαλλαγές για τις εισηγμένες ή μείωση του φορολογικού συντελεστή για όποια εταιρεία βρίσκεται στο Χρηματιστήριο ή επιθυμεί να εισέλθει, αν και για αυτό ο υπουργός Οικονομικών δεν φάνηκε να δεσμεύεται. Και τούτο διότι η οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεννόησης με τους θεσμούς και βεβαίως δυνατοτήτων που προκύπτουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    Οι ίδιες πηγές, πάντως, αποσυνδέουν το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά που τις επόμενες μέρες πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή με τα μέτρα προβολής και γνωριμίας εκ νέου του Χ.Α. με τους ξένους και του μακροχρόνιου ορίζοντα επενδυτές, που αποτελεί, όπως φαίνεται, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, μετά την βουτιά 20% σε μία μόλις εβδομάδα.

    Από τη στιγμή που το σχέδιο για τις τράπεζες, το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί πλέον ένα διεθνοποιημένο εργαλείο, δεν θα μπορούσε να αποσυνδεθεί το Χ.Α. από την διεθνή προσέλκυση κεφαλαίων, σχολιάζει με νόημα κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

    Κατά τα άλλα, όπως προέκυψε από την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αργά το απόγευμα της Τρίτης, «στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία της υπευθυνότητας και της νηφαλιότητας κατά την αντιμετώπιση μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών της κεφαλαιαγοράς ως αντίδραση στην επικαιρότητα, την ώρα που το οικονομικό κλίμα παραμένει θετικό.  Οι διακυμάνσεις αυτές όχι μόνο βρίσκονται σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά αντίστοιχων αγορών, αλλά και δικαιολογούνται πλήρως από το μέγεθος και το βάθος του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με τις μεγάλες κεφαλαιαγορές του εξωτερικού.

    Επιπλέον, διαπιστώθηκε, από όλους, η ανάγκη σχεδιασμού μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής με σκοπό την υγιή ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και συζητήθηκε το πλαίσιο χάραξής της. Η λήψη πρωτοβουλιών, μετά από γόνιμη διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, με σκοπό τον καθορισμό, την ιεράρχηση και εν τέλει την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων αναμένεται να βελτιώσει ουσιαστικά τη λειτουργία της, ούτως ώστε να μπορέσει να επιτελέσει με επιτυχία τον αναπτυξιακό της ρόλο».



    ΣΧΟΛΙΑ