• Πολιτική

    Επικοινωνία Μέρκελ – Τραμπ για την κατάσταση στη Λιβύη

    • NewsRoom


    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στη Λιβύη και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Σύμφωνα με τον Τζαντ Ντίρι, τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Κυριακή οι δύο ηγέτες ήταν σε συνέχεια των συνομιλιών τους, την περασμένη εβδομάδα, γύρω από «την τεταμένη κατάσταση αναφορικά με το Ιράν και το Ιράκ».

    Κόντε: Στο Βερολίνο θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι της Λιβύης

    Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως οι εκπρόσωποι της Λιβύης θα μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στη λιβυκή κρίση.

    «Οι Λίβυοι θα εκπροσωπηθούν στο Βερολίνο επειδή είναι αδύνατον να συζητήσουμε το θέμα της Λιβύης χωρίς μια συνολική προσέγγιση», είπε ο Κόντε, σημειώνοντας ότι η Ρώμη ανέκαθεν ακολουθούσε αυτόν τον δρόμο, συνομιλώντας με όλες τις πλευρές.

    Ο Κόντε χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη, επισημαίνοντας τον ρόλο που έπαιξαν η Ρωσία και η Τουρκία για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Υπογράμμισε όμως ότι «δεν μπορεί να διατηρηθεί η εκεχειρία χωρίς επιπρόσθετες, διεθνείς προσπάθειες ευρείας κλίμακας».

    Στα πρώτα στάδια της προετοιμασίας αυτής της συνόδου στο Βερολίνο δεν είχαν εμπλακεί καθόλου οι Λίβυοι, γεγονός που είχε επικριθεί από την Ιταλία και τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ενημέρωσε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τυνησία ότι θα προσκληθούν στο Βερολίνο και οι ηγέτες των γειτονικών χωρών της Λιβύης.



    ΣΧΟΛΙΑ