• Πολιτική

    Γκάφα Τσίπρα: «Φίλε πρόεδρε της Βενεζου…της Βολιβίας» (pics & video)

    • NewsRoom
    μοραλες

    Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες


    Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    μοραλες
    Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες

    Οι δυο τους συζήτησαν για διάφορα κοινά θέματα ενδιαφέροντος, όπως οι αγώνες για τη δημοκρατία και η κοινωνική δικαιοσύνη στη Βολιβία και σημείωσε πως γι’ αυτό άξιζε τον κόπο η επίσκεψη του Έβο Μοράλες νωρίτερα στην Ακρόπολη, ένα μοναδικό οικουμενικό μνημείο για όλη την ανθρωπότητα, στην Αθήνα, το λίκνο της Δημοκρατίας. Ο κ. Μοράλες εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι το πρωί επισκέφθηκε την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, συμφωνώντας πως η Αθήνα είναι το παγκόσμιο κέντρο της δημοκρατίας. Στην αντιφώνησή του, ο Έβο Μοράλες απηύθυνε πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Βολιβία. Παράλληλα, ο κ. Μοράλες ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και τον κ. Τσίπρα για τους αγώνες που δίνουν για τη Δημοκρατία.

    «Το νήμα του κοινού αγώνα των λαών απέναντι σε κάθε μορφής καταπίεση και ολοκληρωτισμό είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να το πιάσουμε όλοι μαζί, απέναντι στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ζητώντας από τον κ. Μοράλες να μεταφέρει στον λαό της χώρας του τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τα βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης.

    μοραλες
    Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες

    Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, ο πρωθυπουργός υπέπεσε σε ένα μοιραίο λάθος, από εκείνα που μάλλον θα μείνουν στην ιστορία των ατυχών δηλώσεων των πολιτικών πρωταγωνιστών, σε μια μάλιστα ιδιαίτερα κακή χρονική συγκυρία. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για μια στιγμή, που ο πρωθυπουργός ήθελε να προσφωνήσει τον Πρόεδρο της Βολιβίας και έκανε lapsus, με αποτέλεσμα να αποφύγει οριακά να τον αποκαλέσει Πρόεδρο της Βενεζουέλας, για να το διορθώσει αμέσως μετά σε Βολιβίας. Η φράση έμεινε στο Βενεζου…

    O πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα «Αγαπητέ Έβο, φίλε πρόεδρε της Βενεζου..της Βολιβίας…»

    Η αλήθεια είναι ότι το γλωσσικό ατόπημα του πρωθυπουργού ήταν ένα ατυχές μπέρδεμα, από την ομοιότητα των ονομάτων των δύο κρατών, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι Μοράλες και Μαδούρο διατηρούν καλή σχέση. Πρόκειται για μια ιδιαίτερης σημασίας αστοχία από πλευράς του πρωθυπουργού, σε μια χρονική στιγμή που ο ίδιος, έναντι πολλών ομολόγων του παγκοσμίως, έχει υποστηρίξει τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Μαδούρο, τη στιγμή που πολλά κράτη έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι ο Μαδούρο πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία στη Βενεζουέλα.

    Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σαρδάμ του Αλέξη Τσίπρα στο 4.22 του παρακάτω βίντεο:

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας σε Μοράλες: Μας συνδέουν κοινά ιδανικά (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Τσίπρας: Η Βολιβία του Μοράλες αποτελεί ξεκάθαρο success story

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Παπανδρέου για Τσίπρα: «Συμπαθής και χαρισματικός» – Oργίασε το Twitter



    ΣΧΟΛΙΑ