• Πολιτική

    Ένταση στη Βουλή για τις αποφάσεις Βούτση για την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας – Τι απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής

    • NewsRoom


    Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία διακόπηκε για μερικά λεπτά προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

    Οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, πέρα από τα σημαντικά προβλήματα ουσίας που αφορούν την απουσία των επίσημων κειμένων με τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, έφτασαν και στο ζήτημα της σύστασης της Επιτροπής και τις μηχανορραφίες του Νίκου Βούτση.

    Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, με κύριους πρωταγωνιστές τον εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασσιδιάρη και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, υποστήριξαν πως ανεξάρτητοι βουλευτές διαμαρτύρονται ότι δεν ενημερώθηκαν για τη διαδικασία πλήρωση των θέσεων της Επιτροπής προκειμένου να δηλώσουν αν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη σχετική κλήρωση, η οποία επέλεξε τους «πρόθυμους» Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Δανέλλη.

    Απαντώντας ο πρόεδρος της επιτροπής, Κ. Δουζίνας, ανέφερε πως ήδη οι περισσότεροι ανεξάρτητοι είχαν εγγραφεί σε άλλες επιτροπές. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι πως οι θέσεις της επιτροπής μας θα πληρωθούν στους ανεξάρτητους που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτούς – 5 – 6 , εστάλη επιστολή και εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι 3

    Η παραδοχή του κ. Δουζίνα ότι πράγματι δεν ενημερώθηκαν όλοι οι βουλευτές, έφερε την νέα αντίδραση τόσο του κ. Καμμένου ο οποίος άρχισε να φωνάζει κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του κ. Κασσιδιάρη, ο οποίος ζήτησε να κατατεθούν οι επιστολές και οι απαντήσεις προς τους ανεξάρτητους βουλευτές.

    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος έκανε λόγο για «στημένη επιτροπή», κατέθεσε ένσταση για  αντισυνταγματικότητας με αφορμή και τις παραβιάσεις του κανονισμού, καταγγέλλοντας πως ο Νίκος Βούτσης έκανε μόνος του την κλήρωση στο γραφείο του με όσους βουλευτές επιθυμούσε. Παράλληλα, κατήγγειλε πως δεν υπάρχει απόφαση της συνεδρίασης των Προέδρων για την ίδια την κλήρωση, παρά αποφάσισε μόνος του ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Τι απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής

    Απαντώντας στις καταγγελίες ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος αποφάσισε να παρέμβει για εξηγήσεις, ανέφερε πως όλα βασίζονται στην πλειοψηφική απόφαση της διάσκεψης των προέδρων.

    Όπως ανέφερε οι ανεξάρτητοι δεν έχουν συγκροτηθεί σε κοινοβουλευτική ομάδα, για πολιτικούς λόγους, άρα λογίζονται κατ΄εξαίρεση ως ομάδα μόνο στη διάσκεψη των προέδρων. Για τις επιτροπές, ανέφερε ο κ. Βούτσης, κάθε ένας εκ των ανεξαρτήτων δηλώνει τις επιτροπές που επιθυμεί να συμμετέχει, και όταν υπάρχουν πάνω από δύο που επιθυμούν να συμμετέχουν σε κάποια επιτροπή γίνεται κλήρωση.

    Όπως ανέφερε από την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο μόνος νέος ανεξάρτητος ήταν ο κ. Δανέλλης, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και για τον λόγο αυτό τον είχε επιλέξει. Με τη νέα ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών του Ποταμιού τέθηκε νέο θέμα για την τοποθέτηση των νέων μελών της Επιτροπής που οδήγησε στην κλήρωση μεταξύ των βουλευτών Δανέλλη, Μαυρωτά και Ψαριανού.

    Ο κ. Βούτσης απέρριψε τον ισχυρισμό του κ. Κασσιδιάρη, πως ήταν υποχρεωμένος να αποστείλει σε όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές επιστολές, λέγοντας πως η αλλαγή αφορούσε μόνο τους πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένους. Όπως ανέφερε οι κκ. Λυκούδης, Θεοδωράκης και Θεοχαρόπουλος δεν θέλησαν με επιστολές τους να είναι μέλη της Επιτροπής, ενώ ο κ. Αμυράς είχε εκφράσει την θέλησή του να συμμετέχει σε δύο διαφορετικές επιτροπές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Live: Σε κλίμα έντασης η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών



    ΣΧΟΛΙΑ